Αλκυόνη

Alcedo atthis
Αλκυόνη - Alcedo atthis | Πέτρος Τσακμάκης
Αλκυόνη - Alcedo atthis | Πέτρος Τσακμάκης

Αναγνώριση

Μικρόσωμο, πολύχρωμο πουλί των υγροτόπων. Συχνά θα τη δούμε να πετά ξυστά από την επιφάνεια του νερού αφήνοντάς μας μια τυρκουάζ εντύπωση, από το χρώμα των φτερών στην πλάτη της που αποκαλύπτονται μόνο όταν πετά. Τις περισσότερες φορές μόνο θα ακούσουμε το πολύ χαρακτηριστικό σφύριγμα που κάνει. Και τα δύο φύλλα έχουν τα ίδια χρώματα φτερώματος και ξεχωρίζουν μόνο από το χρώμα του κάτω ράμφους που είναι κατάμαυρο στο αρσενικό ενώ πορτοκαλο-ροζ στο θηλυκό.

Γεωγραφική εξάπλωση - ενδιαίτημα

Εξαπλώνεται στην κεντρική Ευρώπη και Ασία και ξεχειμωνιάζει νοτιότερα μέχρι και τη βόρεια Αφρική. Προτιμά υγρότοπους με σχετικά τρεχούμενο νερό και όχι στάσιμο.

Στο νησί μας εμφανίζεται κυρίως ως περαστικό (άνοιξη και φθινόπωρο) όμως κάποια άτομα παρατηρούνται και το χειμώνα. Θα την παρατηρήσουμε σε κάθε υγρότοπο (γλυκού ή αλμυρού νερού) και (ιδιαίτερα το χειμώνα) σε ακροθαλασσιές και λιμανάκια που μπορεί να βρει τα μικρά ψάρια που αποτελούν τη βασική τροφή της.

Ενδιαφέρουσες πληροφορίες

  • Συλλαμβάνει τα ψάρια ορμώντας από ύψος και βουτώντας κάτω από την επιφάνεια του νερού και στη συνέχεια τα μεταφέρει για να τα φάει σε κάποιο κλαδί/καλάμι ή βραχάκι. Είναι δεινός ψαράς καθώς με μήκος σώματος 16-18 εκ. μπορεί να καταφέρει να φάει ψάρι μέχρι και μήκους 12 εκ! Εκτός από ψάρια καταναλώνει γυρίνους και υδρόβια έντομα. 
  • Το όνομά της προέρχεται από τις λέξεις "αλς" (θάλασσα) και "κύω" (γεννώ) που τελικά σημαίνει "γέννημα της θάλασσας"!  Έδωσε το όνομά της στο φαινόμενο των αίθριων καιρικών συνθηκών, συνηθέστερα κατά το δεύτερο μισό κάθε Ιανουαρίου, γνωστές και ως "Αλκυονίδες μέρες".
  • Πάντως, είναι "μύθος" πως ο Δίας όρισε καλοκαιρία στις αρχές Ιανουαρίου ώστε να μπορεί με ασφάλεια να γεννά τα αυγά της γιατί αναπαράγεται, όπως όλα τα πουλιά, την άνοιξη.