Αμπελουργός

Emberiza melanocephala
birdwatching
Αμπελουργός - Hans Glader

Αναγνώριση

Απαραγνώριστο είδος καθώς το αρσενικό είναι ένα έντονα κίτρινο στο κάτω μέρος του σώματός του, με μαύρο κεφάλι και πλάτη σε ζεστό καστανό.  Το θηλυκό έχει εντελώς υποκίτρινο κάτω μέρος και καφέ κεφάλι ενώ η πλάτη είναι γκριζωπή. Ένα από τα μεγαλύτερα είδη της οικογένειας των Τσιχλονιών. Χαρακτηριστικό του είναι, επίσης, το σχετικά μακρύ, εξολοκλήρου γκρίζο, ράμφος και το ό,τι δεν έχει άσπρα φτερά στις άκρες της ουράς. Συνήθως θα δούμε το αρσενικό καθώς κελαηδά από ψηλά σημεία (κορυφές δέντρων και θάμνων, φράχτες, βράχια, καλώδια κ.ά.). Τα νεαρα έχουν τα χρώματα του θηλυκού.

Eξάπλωση - ενδιαίτημα

Εμφανίζεται ως καλοκαιρινός επισκέπτης σε τμήματα της νότιας Ιταλικής και Βαλκανικής χερσονήσου, τη Μικρά Ασία, το Ιράν, τη Γεωργία και τη Μέση Ανατολή (Συρία, Λίβανο, Ισραήλ). Το σύνολο αυτού του πληθυσμού ξεχειμωνιάζει στη βορειοδυτική Ινδική χερσόνησο.

Θα το βρούμε σε ανοιχτές εκτάσεις με διάσπαρτα δέντρα, ψηλούς θάμνους και φυτοφράχτες, οπότε στους ανοιχτούς ελαιώνες του νησιού, σε εκτάσεις με καλλιέργειες και φυσική θαμνώδη βλάστηση (μακκία αλλά και φρύγανα εφόσον στα τελευταία υπάρχουν διάσπαρτα κάποια δέντρα). Αποφεύγει υγρές και επίσης εντελώς δασωμένες περιοχές.

Ενδιαφέρουσες πληροφορίες

  • Τρέφεται, ειδικά στην αναπαραγωγή, με ασπόνδυλα (τρυζόνια, ψαλίδες,τζιτζίκια, προνύμφες από λεπιδόπτερα, μυρμίγκια, σκαθάρια) που βρίσκει στο έδαφος αλλά και σε θάμνους και στα χαμηλά τμήματα των δέντρων. Επίσης με σπόρους και φυτικό υλικό.
  • Είναι από τα τελευταία είδη που θα φτάσουν κάθε άνοιξη στη Λέσβο, στα τέλη Απριλίου.
  • Όταν επιτέλους φτάνει γεμίζει η ύπαιθρος από το χαρακτηριστικό και δυνατό κελάιδισμά του και είναι συνηθισμένο φαινόμενο τα αρσενικά από γειτονικές επικράτειες δίνουν έντονες μάχες προσπαθώντας να αναχαιτήσουν το ένα το άλλο.
  • Συχνά, όταν ταίζει τους νεοσσούς του και πρέπει να τους παρέχει συνεχώς τροφή θα το δούμε στις άκρες των δρόμων, στο έδαφος, να επεξεργάζεται μεγάλα έντομα πριν τα μεταφέρει στη φωλιά.
  • Το θηλυκό αμέσως με την άφιξή τους αργά την Άνοιξη ασχολείται με το φώλιασμα και το κλώσημα των αυγών και είναι, για το λόγο αυτό, δύσκολα παρατηρήσιμο.
  • Φωλιάζουν μόνο μια φορά κάθε χρόνο.
  • Φαίνεται να μετακινούνται/αναχωρούν αμέσως μόλις οι νεοσσοί αφήσουν με επιτυχία την φωλιά, μιας και τότε είναι ήδη καλοκαίρι.

Στην ίδια οικογένεια