Ανατολικός Κοκκινοτσιροβάκος

Curruca cantillans
Ανατολικός Κοκκινοτσιροβάκος - Kevin Hazelgrove
Ανατολικός Κοκκινοτσιροβάκος - Kevin Hazelgrove

Αναγνώριση

Ένα σχετικά μικρόσωμο πουλί, με το αρσενικό να έχει μπλε-γκρίζο πάνω μέρος και κεφάλι, καφέ φτερούγα με μια χαρακτηριστική και έντονη λευκή λωρίδα -σαν μουστάκι!- στις πλευρές του προσώπου. Το κάτω μέρος του είναι κοκκινο-πορτοκαλί μπροστά, μέχρι το πρόσωπο και λευκωπό χαμηλότερα προς την περιοχή της κοιλιάς, με ανοιχτόχρωμο ροζ στα πλάγιά της. Χαρακτηριστικός επίσης είναι ο λαμπερά κόκκινος οφθαλμικός δακτύλιος (γυμνό δέρμα γύρω από το μάτι). 

Eξάπλωση - ενδιαίτημα

Η εξάπλωσή του (της αναπαραγωγής) περιορίζεται σχεδόν αποκλειστικά στην Ανατολική μεσογειακή περιοχή: ΒΑ Ιταλία, Βαλκάνια μέχρι τα δυτικά παράλια τμήματα της Τουρκίας. Ξεχειμωνιάζει στην κεντρική και ανατολική υποσαχάρειο περιοχή (από το Α Μάλι μέχρι το ΒΔ Σουδάν).

Προτιμά ξηρές ανοιχτές περιοχές που καλύπτονται με πυκνή και ψηλή μακκία βλάστηση, κάποιες φορές με διάσπαρτα δέντρα.

Ενδιαφέρουσες πληροφορίες

  • Τρέφεται κυρίως με έντομα (τρυζόνια, φάσματα, ημίπτερα, ψαλίδες κ.ά.), αλλά επίσης αράχνες και, εκτός αναπαραγωγικής περιόδου, καρπούς, ειδικά κατά τη φθινοπωρνή περίοδο όταν έχει ανάγκη να αποθηκεύσει λίπος ώστε να μεταναστεύσει στην Αφρική.
  • Συνήθως γεννά δύο φορές κάθε χρόνο σε ένα καλοσχηματισμένο μπολάκι από χόρτα, λεπτές ρίζες και φύλλα που επενδύεται εσωτερικά με μαλακότερα υλικά, όπως χορταράκια και γούνα, και συνήθως τοποθετείται στο εσωτερικό κάποιου θάμνου ή δέντρου. 
  • Γεννά 3-5 αυγά τη φορά που και οι δύο γονείς κλωσσάνε για περίπου 12 μέρες. Οι νεοσσοί, αφού φροντιστούν και από τους δύο γονείς είναι έτοιμοι να εγκαταλείψουν τη φωλιά 10-12 μέρες μετά.

Στην ίδια οικογένεια