Φιδαετός

Circaetus gallicus
Φιδαετός - Hans Glader
Φιδαετός - Hans Glader

Αναγνώριση

Το μεγαλύτερο από τα αρπακτικά που μπορούμε να δούμε στη Λέσβο (εξαιρούνται περαστικά μεγαλύτερα αρπακτικά που όμως καταγράφονται σπάνια). Έχει μακριές πλατιές φτερούγες, μεσαίου μήκους ουρά και κεφάλι που προεξέχει. Τα ενήλικα είναι λευκά στο κάτω μέρος με σκούρο πρόσωπο (κεφάλι και λαιμό) και μαύρες λεπτές γραμμές κατά μήκος των φτερούγων του, στίγματα στο σώμα και πιο παχιές γραμμές στην ουρά. Από πάνω είναι σκούφο καφέ, κάποιες φορές με ανοιχτότερα τμήματα. 

Eξάπλωση - ενδιαίτημα

Καλοκαιρινός επισκέπτης στην Ευρώπη, μέχρι τα κεντρικά της τμήματα, στη ΒΔ Αφρική, στην Κ Ασία (μέχρι τη Μογγολία) και λίγες διακεκριμένες περιοχές στην Αραβική χερσόνησο. Η εξάπλωσή του στην Ευρώπη παρουσιάζει ασυνέχεια καθώς τον βρίσκουμε στη ΝΔ ήπειρο και ξανά στα ΚΑ και ΝΑ της τμήματα. Ξεχειμωνιάζει στην Αφρική, σε μια στενή σχετικά ζώνη κάτω από την έρημο Σαχάρα. 

Θα τον δούμε σε μια ποικιλία ενδιαιτημάτων από ανοιχτές δασωμένες εκτάσεις μέχρι περιοχές χωρίς καθόλου ή με χαμηλή βλάστηση και διάσπαρτα δέντρα.

Ενδιαφέρουσες πληροφορίες

  • Τρέφεται (όπως προδίδει το όνομά του) κυρίως με φίδια (μέχρι και 80%!) και λιγότερο σαύρες, τρωκτικά, λαγούς και βατράχια
  • Τα πόδια του είναι καλυμμένα από ενισχυμένες φολίδες ώστε να μην μπορεί να δεχτεί επικίνδυνο δάγκωμα από τα φίδια που συλλαμβάνει (αν και τρέφεται κυρίως με μη δηλητηριώδη είδη).
  • Πετά σε ύψη συνήθως 20-150 m από την επιφάνεια του εδάφους, συχνά μένοντας χαρακτηριστικά στο ίδιο σημείο, και τότε ψάχνει με την οξεία όρασή του για ερπετά