Φρυγανοτσίχλονο

Emberiza caesia
birdwatching
Φρυγανοτσίχλονο - Πέτρος Τσακμάκης

Αναγνώριση

Στήθος και κοιλιά στο χρώμα της σκουριάς και πλάτη καφέ με μαύρα στίγματα. Το κεφάλι και μαζί η τραχηλιά (ζώνη στο λαιμό) στο αρσενικό είναι καθαρά σταχτόχρωμη ενώ στο θηλυκό λιγότερο έντονα σταχτόχρωμη με αχνά μαύρα στίγματα στο στήθος. Οφθαλμικός δακτύλιος λευκός. Ράμφος και πόδια ροδόχρωμα. Τα νεαρά δεν έχουν καθόλου γκρι απόχρωση στο κεφάλι ούτε έντονο πορτοκαλί κάτω μέρος αλλά λεπτά μαύρα στίγματα στο στήθος και την κοιλιά.

Eξάπλωση - ενδιαίτημα

Έχει ιδιαίτερα περιορισμένη παγκόσμια κατανομή: αναπαράγεται σε Ν. Αλβανία, Ελλάδα, Κύπρο, Τουρκία και παράλια Μέσης Ανατολής (Συρία, Λίβανο, Ιορδανίας και Ισραήλ) και ξεχειμωνιάζει στα δυτικά παράλια της Ερυθράς Θάλασσας, στο Σουδάν και την Ερυθραία.

Απαντάται σε πετρώδεις εκτάσεις με χαμηλή θαμνώδη βλάστηση (μακκία, φρύγανα) με ανοίγματα. Η Δυτική Λέσβος είναι μια από τις πιο πλούσιες σε Φρυγανοτσίχλονα περιοχές της Ελλάδας. Επίσης σε κατάλληλες εκτάσεις σε ξέφωτα δάσους ή πλαγιές σε ανοιχτούς ελαιώνες και σε όλη την έκταση της Β και Α Λέσβου σε κατάλληλης δομής μακκία βλάστηση (θαμνώνες).

Ενδιαφέρουσες πληροφορίες

  • Τρέφεται με μια ποικιλία από σπόρους από πόες, μικρά ασπόνδυλα και μυρμήγκια αναζητώντας τη λεία του αποκλειστικά στο έδαφος.
  • Φωλιάζει στο έδαφος σε μια κούπα από χορταράκια και ρίζες που κατασκευάζει το θηλυκό, 4-5 αυγά που κλωσσά 12-14 μέρες.
  • Ξεκινά την αναπαραγωγή του από τα μέσα Απριλίου και μετά την επιτυχημένη ανατροφή των νεοσσών της πρώτης γέννας, συχνά, προχωρά και σε δεύτερη μέσα στον ίδιο χρόνο.
  • Ταίζει τα μικρά του με το άφθονο στις περιοχές που καταλαμβάνει Τρυζόνι της Λέσβου (Poecilimon mytilenensis)- βλ. φωτογραφία
  • Από τα μέλη της οικογένειάς του (Τσιχλόνια) είναι αυτό που περνά τον περισσότερο χρόνο στο έδαφος.
  • Κελαηδά από υπερψωμένα σημεία όπως βράχους και κορυφές θάμνων ή δέντρων.

Στην ίδια οικογένεια