Γαλαζοπαπαδίτσα

Cyanistes caeruleus
Γαλαζοπαπαδίτσα- Leo Tukker
Γαλαζοπαπαδίτσα- Leo Tukker

Αναγνώριση

Μπλε πάνω μέρος (φτερούγες, ουρά, κεφάλι) και κίτρινη κοιλιά. Τα μάγουλα είναι λευκά με μια στενή σκούρα μπλε γραμμή να ξεκινά από τη βάση του ράμφους να περνά από το μάτι και να καταλήγει στο σβέρκο όπου επίσης έχει το ίδιο σκούρο μπλε περίγραμμα. Η πλάτη είναι ελαιοπράσινη και γενικά αυτή είναι η απόχρωση των πολύ νεαρώνα ατόμων. 

Εξάπλωση- ενδιαίτημα

Παρουσιάζει καθαρά, θα λέγαμε, ευρωπαϊκή εξάπλωση, φτάνοντας ανατολικά μέχρι την Κεντρική Ρωσία, την περιοχή του Καυκάσου και το Ιράν. Τη βρίσκουμε και σε κάποιες περιοχές του Λιβάνου, Συρίας και Ιορδανίας ενώ απουσιάζει από την Κύπρο.

Ζει σε μια πολύ μεγάλη ποικιλία δασωμένων περιοχών ή περιοχών με διάσπαρτα δέντρα και ψηλούς θάμνους, με βέλτιστο ενδιαίτημα τα δάση φυλλοβόλων της Ευρώπης. 

Ενδιαφέρουσες πληροφορίες

  • Τρέφεται με μικρά ασπόνδυλα (έντομα, αράχνες κ.ά) και επίσης λιγότερο (εκτός αναπαραγωγής) με φρούτα και σπόρους που βρίσκει κυρίως στις φυλλωσιές.
  • Τα πολύ δυνατά της πόδια της την κάνουν εξαιρετικό ακροβάτη: κρέμεται ανάποδα ακόμη και από το ένα πόδι.
  • Γεννά συχνότερα 8-12 αυγά, μικρά, άσπρα με ροζ πιτσιλιές που τα κλωσσά για περίπου 12 ημέρες. Στη συνέχεια ταΐζει τους νεοσσούς στη φωλιά για περίπου 20 μέρες πριν αυτοί είναι έτοιμοι να πετάξουν.

Στην ίδια οικογένεια