Καλόγερος

Parus major
Καλόγερος - Leo Tukker
Καλόγερος - Leo Tukker

Αναγνώριση

Μικρό πουλί με κίτρινο κάτω μέρος και μπλε-πράσινη πλάτη. Χαρακτηριστικό είναι το μαύρο του κεφάλι που κάνει αντίθεση με τα λευκά μάγουλα. Το κίτρινο στήθος του διατρέχει, κατά μήκος, μια λεπτή (στα θηλυκά), ή πιο έντονη (στα αρσενικά) μαύρη γραμμή. 

Εξάπλωση- ενδιαίτημα

Εξαπλωνεται σε όλη την Ευρώπη και την Κεντρική και Νότια Ασία, μέχρι την Ιαπωνία και τμήμα της Ινδονησίας, ενώ υπάρχει και σε μια στενή ζώνη στα παράλια της ΒΔ Αφρικής.

Ζεί σε δάση και δενδρώνες δείχνοντας προτίμηση τα φυλλοβόλα δέντρα, αλλά θα το βρούμε σε κάθε περιοχή με πυκνά ή διάπαρτα δέντρα και λιγότερο με ψηλούς θάμνους. 

Ενδιαφέρουσες πληροφορίες

  • Τρέφεται με μικρά ασπόνδυλα (έντομα κυρίως και αραχνοειδή) και προνύμφες τους (κάμπιες) μέχρι 1 εκ. μέγεθος αλλά και σπόρους και καρπούς. 
  • Είναι πολύ ευέλικτο πουλί και με τα δυνατά του πόδια μπορεί να κρεμιέται ανάποδα καθώς σφυροκοπά κάποιο καρπό για να τραφεί. 
  • Φωλιάζει σε κοιλότητες (κουφάλες). Γεννά 8-14 αυγά που κλωσσά το θηλυκό για 10-12 ημέρες. Οινεοσσοί παραμένουν στη φωλιά για 18-25 μέρες και αργότερα όταν φύγουν από αυτή παραμένουν σαν οικογενειακή ομάδα 2-3 εβδομάδες ακόμα.

Στην ίδια οικογένεια