Αναγνώριση
Έχει καφέ πάνω μέρος και ουρά, λευκωπή κοιλιά με μπεζ στα πλάγιά της και χαρακτηριστικό πορτοκαλί πρόσωπο και λαιμό με μια στενή γκρι-μπλε ταινία γύρω του. Και τα δύο φύλλα έχουν ίδια χρώματα και μέγεθος. Τα νεαρά έχουν μια σειρά από μπεζ-πορτοκαλί βούλες στη μέση της κλειστής φτερούγας. Ράμφος μαύρο, πόδια καφέ προς σαρκόχρωμα.
Αν και είναι αρκετά τολμηρός και θα τον δούμε να ξεπετάγεται σχεδόν μποστά μας περισσότερο μένει κρυμμένος στη βλάστηση από όπου και τον ακούμε να καλεί ή να τραγουδά.
Εξάπλωση- Ενδιαίτημα
Είναι Ευρωπαικό είδος καθώς έχει μόνιμη παρουσία (όλο το χρόνο) στη Δυτική και Νότια Ευρώπη μέχρι τη Βόρεια Τουρκία και λίγο δυτικότερα της Μαύρης Θάλασσας και αποτελεί καλοκαιρινό επισκέπτη (για αναπαραγωγή) στην Ανατολική και Βόρεια Ευρώπη μέχρι τη Δυτική και λίγο την Κεντρική Ρωσία. Ξεχειμωνιάζει στη Νότια Ευρώπη, Μέση Ανατολή (Συρία και Ιράκ), κάποιες περιοχές στο Καζακστάν και παραλιακές περιοχές στη Βόρεια Αφρική.
Θα τον δούμε δάση, δενδρώδεις καλλιέργειες, ψηλούς θαμνότοπους, οπωρώνες, κήπους και καλλιέργειες με φυτοφράχτες και δέντρα και συνήθως κινείται στα μεσαία ύψη βλάστησης.
Στη Λέσβο όλο το χρόνο παρατηρείται (και αναπαράγεται) σε δασωμένες περιοχές με υψόμετρο, όπως πάνω από τα Παράκοιλα, γύρω από τον Όλυμπο και γύρω από το Λεπέτυμνο. Το χειμώνα όμως δεχόμαστε πραγματική εισβολή από βορειότερους πληθυσμούς και πραγματικά γεμίζουν οι ελαιώνες, τα δάση αλλά και οι αυλές μας!
Ενδιαφέρουσες πληροφορίες
- Τρέφεται με ασπόνδυλα (μυρμήγκια, σκαθάρια, αράχνες κ.ά.), καρπούς και σπόρους αλλά και πιο σπάνια με μικρά σπονδυλόζωα (π.χ. σαύρες). Από καρπούς προτιμά αυτούς του σχίνου και άλλων θάμνων της μεσογειακής περιοχής (τσικουδιάς, αγριελιάς, μυρτιάς).
- Ακολουθεί μεγαλύτερα ζώα που κινούνται στο έδαφος (φασιανούς, τυφλοπόντικες, κηπουρούς!!) για να βρει τη λεία του μετά το σκάψιμo που αυτά κάνουν.
- Τόσο τα αρσενικά όσο και τα θηλυκά, ακόμα και το Χειμώνα (!), υπερασπίζονται διαφορετικές επικράτειες και με ζήλο διώχνουν από εκεί άλλα άτομα- ώστε να μπορύν μόνο αυτοί/ες να τραφούν εκεί.
- Ο μεγάλος ανταγωνισμός για επικράτειες τους οδηγεί να τραγουδάνε ακόμα και κατά τη διάρκεια της νύχτας σε περιοχές με φωτισμό (πάρκα, κήπους, κ.ά.).
- Κελαηδά και το θηλυκό κατά το Φθινόπωρο και το Χειμώνα (έχει και μια επικράτεια να υπερασπιστεί...) αλλά την Άνοιξη, πια, τραγουδούν αποκλειστικά τα αρσενικά.
- Αν θέλετε να ξεπεταχτεί στην αυλή σας, σκάψτε μια περιοχή στο έδαφος και σίγουρα θα έρθει να ψάξει για φαγητό εκεί.
- Θα ήταν παράλειψη να κλείναμε χωρίς να αναφέρουμε πως το είναι γνωστός και με το όνομα "το Αηδόνι του Χειμώνα"!
- Επίσης πως στη Λέσβο τον λέμε "Γιαννέλλ(ι)"!!