Κοκκινολαίμης

Erithacus rubecula
Κοκκινολαίμης - Στυλιανός Γιαννάκος
Κοκκινολαίμης - Στυλιανός Γιαννάκος

Αναγνώριση

Έχει καφέ πάνω μέρος και ουρά, λευκωπή κοιλιά με μπεζ στα πλάγιά της και χαρακτηριστικό πορτοκαλί πρόσωπο και λαιμό με μια στενή γκρι-μπλε ταινία γύρω του. Και τα δύο φύλλα έχουν ίδια χρώματα και μέγεθος. Τα νεαρά έχουν μια σειρά από μπεζ-πορτοκαλί βούλες στη μέση της κλειστής φτερούγας. Ράμφος μαύρο, πόδια καφέ προς σαρκόχρωμα.

Εξάπλωση- Ενδιαίτημα

Είναι Ευρωπαικό είδος καθώς έχει μόνιμη παρουσία (όλο το χρόνο) στη Δυτική και Νότια Ευρώπη μέχρι τη Βόρεια Τουρκία και λίγο δυτικότερα της Μαύρης Θάλασσας και αποτελεί καλοκαιρινό επισκέπτη (για αναπαραγωγή) στην Ανατολική και Βόρεια Ευρώπη μέχρι τη Δυτική και λίγο την Κεντρική Ρωσία. Ξεχειμωνιάζει στη Νότια Ευρώπη, Μέση Ανατολή (Συρία και Ιράκ), κάποιες περιοχές στο Καζακστάν και  παραλιακές περιοχές στη Βόρεια Αφρική. 

Θα τον δούμε δάση, δενδρώδεις καλλιέργειες, ψηλούς θαμνότοπους, οπωρώνες, κήπους και καλλιέργειες με φυτοφράχτες και δέντρα και συνήθως κινείται στα μεσαία ύψη βλάστησης.

Ενδιαφέρουσες πληροφορίες

  • Τρέφεται με ασπόνδυλα (μυρμήγκια, σκαθάρια, αράχνες κ.ά.), καρπούς και σπόρους αλλά και πιο σπάνια με μικρά σπονδυλόζωα (π.χ. σαύρες). Από καρπούς προτιμά αυτούς του σχίνου και άλλων θάμνων της μεσογειακής περιοχής (τσικουδιάς, αγριελιάς, μυρτιάς).
  • Θα ήταν παράλειψη να κλείναμε χωρίς να αναφέρουμε πως το είναι γνωστός και με το όνομα "το Αηδόνι του Χειμώνα"!

Στην ίδια οικογένεια