Αναγνώριση
Το αρσενικό είναι ολόμαυρο με χαρακτηριστικό πορτοκαλό-κίτρινο ράμφος και οφθαλμικό δακτύλιο (δέρμα γύρω από το μάτι). Τα θηλυκά και ανηλικα άτομα είναι καφέ με ανοιχτόχρωμο στήθος και λαιμό και επίσης καφέ ράμφος. Έχει κάπως μεγάλα και δυνατά, σκουρόχρωμα πόδια και σχετικά μακριά ουρά.
Eξάπλωση - ενδιαίτημα
Ο Κότσυφας εξαπλώνεται στην Ευρώπη (μέχρι την Κ Σκανδιναβία και την Ισλανδία), Δ Ασία (μέχρι τη Δ Κίνα), Μέση Ανατολή και τα Β παράλια της Αφρικής. Οι πληθυσμοί του στην Δ Ευρώπη είναι μόνιμοι αλλά αυτοί στην Ανατολική είναι μεταναστευτικοί: την Άνοιξη μετακινούνται προς τη Κ και ΒΑ Ευρώπη (μέχρι τη δυτική Ρωσία) και το Χειμώνα νότια, στις περιοχές με τους μόνιμους πληθυσμούς (και τη δική μας!) και επίσης λίγο προς τα ανατολικά (μέχρι το Πακιστάν).
Ζει σε περιοχές με δάση, ψηλούς θάμνους, δενδρώδεις καλλιέργειες, πάρκα κ.ά. ή σε γειτονικές, με κάλυψη δέντρων, ανοιχτές περιοχές.
Στη Λέσβο θα το βρούμε από τα δάση (πεύκα, βελανιδιές) στις κορυφές των βουνών μας μέχρι τη διπλανή αυλή στο χωριό ή την πόλη, αρκεί να έχει σε κοντινή απόσταση δέντρα.
Ενδιαφέρουσες πληροφορίες
- Τρέφεται με σκουλίκια, έντομα (και τις κάμπιες τους) και άλλα μικρά ασπόνδυλα (σαλιγκάρια σε υγρά κλίματα) και καρπούς και σπόρους. Το χειμώνα στη μεσογειακή περιοχή τιμά ιδιαίτερα τις ελιές!
- Το αρσενικό τραγουδά από κάποιο υπερυψωμένο σημείο πολύ μελωδικά και πολύπλοκα: μέχρι και 100 διαφορετικές φράσεις έχουν καταγραφεί σε έναν πληθυσμό.
- Εκτός από το τραγούδι του ένας Κότσυφας βγάζει και μια μακρόσυρτη φωνή όταν τρομάξει και πετά μακριά και σύντομα καλέσματα αν εντοπίσει κάποιο θηρευτή στην περιοχή του (για να ειδοποιήσει την οικογένειά του και τους υπόλοιπους).
- Ξεκινά την αναπαραγωγή του από τα μέσα Μαρτίου, στις νότιες περιοχές σαν τη δική μας.
- Η φωλιά του είναι ένα φτιαγμένη από ξερά χόρτα και κλαδάκια και μέσα είναι προσεκτικά επικαλυμμένη με λάσπη και λεπτότερα χορταράκια.
- Γεννά συνήθως 3-4 αυγά που έχουν πρασινο-μπλε απόχρωση και καστανές πιστιλιές που τα κλωσσά για περίπου 14 μέρες. Οι νεοσσοί παραμένουν στη φωλιά για άλλες τόσες μέρες και μετά κοντά στους γονείς τους (οικογενειακή ομάδα) για 20 μέρες.
- Θεωρείται κοινό είδος πουλιού και ο ευρωπαϊκός πληθυσμός του υπολογίζεται κάπου μεταξύ 38 και 55 εκατομμύρια ζευγάρια.
- Παρόλα αυτά, σε κάποιες περιοχές, όπως η Αγγλία, έχει παρουσίασει μείωση κοντά στο 30% σε αγροτικές περιοχές, λόγω της εντατικοποίησης της γεωργίας.
- Έχει γίνει εισαγωγή του στην Αυστραλία γύρω στο 1850, όπου και επιβίωσε και εξαπλώνεται κανονικά.