Νανογλάρονο

Sternula albifrons
wetlands, birdwatching, Little Tern
Νανογλάρονο - Hans Glader

Αναγνώριση

Το μικρότερο από τα γλαρόνια της χώρας μας. Λευκό κάτω μέρος, γκρί πλάτη, μαύρο σκουφί στο κεφάλι που όμως έχει λευκό άνοιγμα μπροστά πριν το ράμφος. Ράμφος κίτρινο με μαύρη άκρη και πόδια πορτοκαλί. Πετά γρήγορα και νευρικά, συχνότερα επιτόπου από τα άλλα είδη, και αναγνωρίζεται επίσης από το πολύ χαρακτηριστικό του κάλεσμα. Τα νεαρά έχουν καφέ φτερά στην πλάτη και κλειστή φτερούγα και σκουρόχρωμο ράμφος και πόδια.

Eξάπλωση - ενδιαίτημα

Είδος της Ευρασίας και Αφρικής. Οι πληθυσμοί των κεντρικών περιοχών της εξάπλωσής του είναι μόνιμοι ενώ αυτοί από βορειότερες περιοχές μεταναστεύουν για να ξεχειμωνιάσουν στα παράλια της Ερυθράς θάλασσας και της Νότιας Αφρικής (οι ευρωπαϊκοί, μαζί και τα πουλιά της χώρας μας) και επίσης στης Ινδονησίας και Αυστραλίας (οι πιο ανατολικοί ασιατικοί πληθυσμοί). Στη δυτική Ευρώπη οι πληθυσμοί του έχουν παρουσιάσει μεγάλη μείωση λόγω της υποβάθμισης/καταστροφής των παράκτιων υγροτόπων όπου απαντάται.

Αν και μάλλον υπάρχουν ενδείξεις από μελέτες πως το φώλιασμά τους σε αλυκές δεν είναι τόσο αποδοτικό (πλήθος αυγών και νεοσσών που παράγονται) όσο σε άλλους υγροτόπους (ακτές κ.ά.), ωστόσο φαίνεται προτιμούν τις αλυκές καθώς εκεί βρίσκουν προστατευμένες θέσεις για να φτιάξουν τη φωλιά τους (νησίδες). Στη Λέσβο θα το βρούμε να φωλιάζει στην Αλυκή Πολυχνίτου και Καλλονής και να τρέφεται στις λιμνοθάλασσες και παραλίες του κόλπου.

Ενδιαφέρουσες πληροφορίες

  • Τρέφεται κυρίως με μικρά ψάρια αλλά επίσης καρκινοειδή (καβουράκια), έντομα, σκουλίκια και άλλα ασπόνδυλα.
  • Εκτός από τις βουτιές από ύψος που του δίνουν τη δυνατότητα να συλλαμβάνει τη λεία του λίγο κάτω από την επιφάνεια του νερού, επίσης μπορεί να βουτά έτσι ώστε να πιάνει έντομα από την επιφάνεια του νερού ή τη βλάστηση αλλά και κάποιες φορές να τρώει έντομα στον αέρα
  • Φωλιάζει σε αποικίες συνήθως μόνο με άλλα ζευγάρια του είδους του.
  • Η φωλιά του τις περισσότερες φορές είναι γυμνή αλλά κάποιες φορές την έχει πάνω σε πλατφόρμες από πετραδάκια ή κοχύλια ή και βλάστηση (στην περιμετρική τάφρο των αλυκών ακόμα και πάνω σε μισοβυθισμένα λάστιχα...).
  • Γεννά 2-3 αυγά που κλωσσούν εναλλάξ και οι δύο γονείς για περίπου 20 μέρες.
  • Τα νεαρά στις νησίδες αναπαραγωγής μπορούν και αναγνωρίζουν τα καλέσματα των γονιών τους που πλησιάζουν με φαγητό ήδη από την πρώτη μέρα της ζωής τους- έτσι δεν μπερδεύονται οι οικογένειες στις αποικίες αναπαραγωγής!
  • Συχνά πολλά πουλιά μαζί βουτάνε σε κάποιο σημείο για να τραφούν, συνήθως νωρίς το πρωί.
  • Το μεγαλύτερο σε ηλικία Νανογλάρονο έφτασε τα 21 έτη!

Στην ίδια οικογένεια