Νησιωτική Πέρδικα

Alectoris chukar
Νησιωτική Πέρδικα - Kevin Hazelgrove
Νησιωτική Πέρδικα - Kevin Hazelgrove

Αναγνώριση

Γκρίζα και καφέ στην πλάτη με μπεζ κάτω μέρος και άκρες της ουράς, έχει πολύ χαρακτηριστικες και έντονες μαύρες γραμμώσεις στα πλάγια. Το πρόσωπό της πλαισιώνεται από μαύρη γραμμή που ξεκινά από το πάνω μέρος του ράμφους, διατρέχει το μάτι και το μάγουλο και κυκλώνει μπροστά στο λαιμό, που είναι ασπρωπός. Το θηλυκό είναι κάπως μικρότερο σε μέγεθος. Το ράμφος, το λεπτό δέρμα γύρω από το μάτι και τα πόδια της είναι έντονα κόκκινα.

Eξάπλωση - ενδιαίτημα

Είδος επιδημητικό (δεν μεταναστεύει) που εμφανίζεται στην Ελλάδα, Κύπρο και Τουρκία και από εκεί σε όλη την κεντρική Ασία μέχρι τις ακτές του Ειρηνικού. Σε κάποιες περιοχές της εξάπλωσής της πραγματοποιεί μικρής έκτασης μετακινήσεις προς χαμηλότερα υψόμετρα την περίοδο του Χειμώνα. Απαντάται σε περιοχές μέχρι και το υψόμετρο των 4.000 μέτρων.

Καταλαμβάνει περιοχές με κάλυψη βράχων και ανοιχτή χαμηλή βλάστηση αλλά επίσης ελαιώνες, αμπέλια και άλλες καλλιέργειες.

Στην Ελλάδα θεωρείται είδος των νησιών και της ΒΑ άκρου της χώρας αν και τις τελευταίες δεκαετίες, λόγω απελευθερώσεων έχει εξαπλωθεί και σε ηπειρωτικές περιοχές της νότιας κυρίως χώρας. Στη Λέσβο θα τη συναντήσουμε παντού όμως πιο εύκολα παρατηρήσιμες είναι στο δυτικό τμήμα του νησιού μας.

Ενδιαφέρουσες πληροφορίες

  • Τρέφεται με φυτικό υλικό (βολβούς, σπόρους, φύλλα, καρπούς) και έντομα που βρίσκει περπατώντας και σκαλίζοντας το έδαφος.
  • Εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από την παρουσία νερού, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες. Μπορεί να διανύει μέσα στη μέρα αποστάσεις χιλιομέτρων (2-5) για να εξασφαλίσει νερό να πιεί.
  • Φωλιάζει επίσης στο έδαφος σε βαθούλωμα που φτιάχνει στο χώμα και συχνά περιστοιχίζει με μαλακό φυτικό υλικό (χόρτα, φύλλα), μια φορά το χρόνο, γεννώντας 7-12 αυγά που κλωσσά το θηλυκό για 22-25 μέρες.
  • Για να αποφύγει τους εχθρούς της που πλησιάζουν (και τον άνθρωπο...) προτιμά να απομακρυνθεί βαδίζοντας γρήγορα παρά να πετάξει.
  • Μπορεί να καλύψει πετώντας αποστάσεις 50-350 μέτρων και το κάνει ξεκινώντας με συνεχόμενα γρήγορα χτυπήματα των φτερών που θα της δώσουν αρχικά ύψος για να συνεχίσει να πετά ανεμογλιστρώντας με ανοιχτές φτερούγες.
  • Οι νεοσσοί είναι σε θέση να ακολουθήσουν τους γονείς τους σύντομα μετά την εκκόλαψη των αυγών. Μάλιστα είναι ικανοί να εκτελούν μικρές πτήσεις ήδη από την ηλικία των 1-2 εβδομάδων, ενώ πια φτάνουν στο μέγεθος του ενήλικου σε περίπου 4 μήνες από τη γέννησή τους.
  • Κατά την περίοδο της αναπαραγωγής μπορεί να παραμείνει στο έδαφος ακίνητη και να μην πετάξει παρά μόνο όταν πλησιάσουμε σε πραγματικά πολύ κοντινή απόσταση. Το ίδιο κάνουν και τα μικρά της που γίνονται ένα με το έδαφος μετά από προειδοποίηση των γονιών τους.
  • Θα τη συναντήσουμε σε ομάδες συνήθως των 10-15 ατόμων (οικογενειακές ομάδες) που μπορεί να γίνουν μεγαλύτερες (μέχρι 50 άτομα) το χειμώνα.
  • Λατρεμένο από την παράδοσή μας πουλί, συνώνυμο της ομορφιάς της μητρικής αγάπης και φροντίδας περιλαμβάνεται σε αμέτρητα τραγούδια, ποιήματα, μύθους: "Καλώς τηνε την πέρδικα που περπατεί λεβέντικα", "Το λέει η περδικούλα του!" κ.ά.
  • Η πέρδικα που εμφανίζεται στην ηπειρωτική Ελλάδα είναι η Πετροπέρδικα (Alectoris graeca).