Πετροτουρλίδα

Burhinus oedicnemus
wetlands, birdwatching, Stone Curlew
Πετροτουρλίδα - Hans Glader

Αναγνώριση

Μεγάλου μεγέθους παρυδάτιο, καφέ-μπεζ απόχρωσης με μαύρα στίγματα, σε όλο σχεδόν το σώμα και άσπρη κοιλιά. Στις κλειστές φτερούγες διακρίνεται μια λευκή ταινία και επίσης δύο λευκές ταινίες σε κάθε πλευρά του προσώπου. Ράμφος κίτρινο με μαύρη άκρη και πόδια κίτρινα ή υποκίτρινα. Μεγάλο χαρακτηριστικό, επίσης κίτρινο, μάτι.

Eξάπλωση - ενδιαίτημα

Καλοκαιρινός επισκέπτης στη ΝΔ και ΝΑ Ευρώπη (απουσιάζει από τις κεντρικές περιοχές) και την Δυτική και κεντρική Ασία. Ο πληθυσμός του είδους στην Ιβυρική Χερσόνησο και τα παράλια της Βόρειας Αφρικής είναι μόνιμος. Ξεχειμωνιάζει στη Βόρεια Αφρική.

Είδος των ερημικών και ημι-ερημικών περιοχών απαντάται σε γυμνές εκτάσεις με διάσπαρτη χαμηλή βλάστηση και παράκτιες αμμοθίνες.

Αναπαράγεται στο νησί μας στις δύο αλυκές (Καλλονής και Πολυχνίτου), στα Μέσσα, τις Εννιά Καμάρες και άλλους παράκτιους υγρότοπους, σε ανοιχτές φρυγανικές εκτάσεις στη Δυτική Λέσβο και στα νησιά Νησσιώπη και Τοκμάκια. Στο τέλος του καλοκαιριού καταγράφονται στη Λέσβο ομάδες (20-80 ατόμων) να κοιμούνται όλα μαζί στα όρια των υγροτόπων πριν αναχωρήσουν για τις νοτιότερες περιοχές όπου θα ξεχειμωνιάσουν.

Ενδιαφέρουσες πληροφορίες

  • Τρέφεται με ασπόνδυλα (κυρίως έντομα και τις προνύμφες τους, ειδικά σκαθάρια, ακρίδες, τρυζόνια), σκουλήκια, σαλιγκάρια και σαύρες, που βρίσκει στο έδαφος. 
  • Συλλαμβάνει τη λεία της περπατώντας αργά ή και τρέχοντας για λίγο αν χρειαστεί να πιάσει κάτι που μπορεί να της ξεφύγει.
  • Φωλιάζει από τα μέσα Απριλίου σε μια κατάλληλη λακκούβα που σκάβει στο έδαφος (συχνά σε επαφή με κάποιο χαμηλό θάμνο) και κάποιες φορές μπορεί να επενδύσει με χορταράκια και περιστοιχίσει με πέτρες.
  • Συνήθως γεννά 2 αυγά που κλωσσούν και οι δύο γονείς για περίπου 25-28 μέρες. Τα μικρά γίνονται ανεξάρτητα σε 35-40 μέρες.
  • Δραστηριοποιείται το σούπουπο και τη μέρα θα τη δούμε να "λαγοκοιμάται".
  • Είναι πολύ "ομιλητική" τη νύχτα, οπότε και ακούγεται το χαρακτηριστικό μακρόσυρτο τραγούδι των αρσενικών που μπορεί να διαρκέσει έως και μισή ώρα και να γίνει αντιληπτό μέχρι και σε απόσταση 800 μέτρων μακριά!
  • Ωριμάζει για να αναπαραχθεί συνήθως από τα τρία χρόνια ηλικίας και άνω.