Πευκοτσοπανάκος

Sitta krueperi
Πευκοτσοπανάκος Sitta krueperi | Πέτρος Τσακμάκης
Πευκοτσοπανάκος Sitta krueperi | Πέτρος Τσακμάκης

Αναγνώριση

Μικρόσωμο πουλί με σχετικά με το σώμα του μακρύ ράμφος και κοντά ισχυρά πόδια. Το αρσενικό ξεχωρίζει από το θηλυκό από το μεγαλύτερης έκτασης μαύρο στην κορυφή του κεφαλιού και καφε-κόκκινο στο στήθος. Θα τον δούμε να «περπατά» στους κορμούς και ανάμεσα στα κλαδιά των πεύκων και να ψαχουλεύει με το σχετικά μακρύ ράμφος του τα ανοιχτά κουκουνάρια, και πολύ σπάνια στο έδαφος. Όταν πετά θυμίζει μικρό πύραυλο και διανύει γενικά μικρές αποστάσεις πετώντας.

Eξάπλωση - ενδιαίτημα

Εμφανίζεται μόνο σε λίγες περιοχές στον κόσμο: την Τουρκία, τη Γεωργία, λίγο στη ΝΔ Ρωσία και από Ευρώπη μόνο στη Λέσβο! Ζει σε δάση κωνοφόρων κατά κύριο λόγο Τραχείας Πεύκης.

Πολύ γνωστή περιοχή για να το δεις είναι λίγο πριν την Αρχαία Πύρρα στο δάσος του Βούβαρη (εκεί θα δείτε κοσμοσυρροή από παρατηρητές πουλιών), αλλά υπάρχει σε όλη την έκταση του κεντρικού πευκοδάσους σε περιοχές όπου τα δέντρα είναι ώριμα.

Ενδιαφέρουσες πληροφορίες

  • Τρέφεται με έντομα και αράχνες που βρίσκει στον κορμό και κλαδιά των πεύκων και με κουκουνάρια.
  • Το καλοκαίρι παίρνει τα κουκουνάρια από τους κώνους του πεύκου και τα τοποθετεί σε σχισμές στον κορμό συγκεκριμένων δέντρων, ώστε να μπορεί να τα ξαναβρεί αργότερα που θα κάνει κρύο και θα ήταν δύσκολο να βρεις πεσμένα κουκουνάρια στην επιφάνεια του εδάφους- όπου γενικά δεν επιλέγει να κινείται.
  • Φωλιάζει σε κοιλότητες (με μικρή είσοδο ίσα-ίσα να χωράει να περάσει) στους κορμούς νεκρών πεύκων ή σπανιότερα σε νεκρωμένα κλαδιά στις οποίες τοποθετεί φλούδες κορμού πεύκου και κουκουναριών αλλά στο τέλος επενδύει με μαλακά υλικά (βρύα, φυτικές ίνες, μαλλί). Γεννά μια φορά κάθε άνοιξη (Απρίλιο)
  • Μια τακτική επιβίωσης που έχει το Χειμώνα, είναι να μπαίνει στις μεγάλες ομάδες από πουλιά που παραμένουν στο δάσος και όλα μαζί ψάχνουν για τροφή και προσέχουν τα νώτα τους (αποτελούνται από παπαδίτσες, Αιγίθαλους και βασιλίσκους).
  • Είναι το λιγότερο γνωστό από τους ντόπιους  αλλά το πλέον περιζήτητο πουλί του νησιού μας- ένας από τους βασικούς πουλιά-στόχους για τον οποίο έρχονται οι ξένοι παρατηρητές στη Λέσβο!