Ποταμογλάρονο

Sterna hirundo
wetlands, birdwatching, Common Tern
Ποταμογλάρονο - Hans Glader

Αναγνώριση

Το Ποταμογλάρονο ξεχωρίζει από το μαύρο σκούφο και το κίκκινο ράμφος και πόδια. Τα δύο φύλα έχουν την ίδια εμφάνιση. Τα νεαρά πουλιά έχουν μόνο το σχήμα και καθόλου τα χρώματα των ενήλικων (ράμφος-πόδια), είναι καφέ απόχρωσης και θα  αποκτήσουν σταδιακά την ενήλικη εμφάνιση μετά από μήνες. Χαρακτηριστική είναι η φωνή του και η συνήθειά του να καλεί συχνά όταν βρίσκεται σε πτήση.

Τα γλαρόνια έχουν γενικά τα χρώματα των γλάρων (γκρί πλάτη και άσπρο κάτω μέρος) όπως είναι γενικά πιο μικρόσωμα, με λεπτότερες φτερούγες και γρηγορότερο πέταγμα. 

Eξάπλωση - ενδιαίτημα

Κοσμοπολίτικο είδος απαντάται σε όλες τις ηπείρους. Καλοκαιρινός επισκέπτης στο βόρειο ημισφαίριο και χειμερινός στο νότιο. Τα πουλιά της Ευρώπης ξεχειμωνιάζουν στα παράλια της κεντρικής και νότιας Αφρικής.

Στη Λέσβο φωλιάζει στις δύο αλυκές του Κόλπου Καλλονής, σε εκβολές ποταμών και σε νησίδες (Τοκμάκια) στο έδαφος που μπορεί να είναι άμμος, χαλίκι ή βράχια. Συχνά το βλέπουμε να ψαρεύει σε παράκτιες περιοχές και λιμάνια.

Ενδιαφέρουσες πληροφορίες

  • Τρέφεται κυρίως με ψάρια (μέχρι 15 εκ.!) που πιάνει βουτώντας από ψηλά στο νερό, μέχρι και μισό μέτρο κάτω από την επιφάνειά του.
  • Φωλιάζει στο έδαφος (άμμο, χαλίκια ή και βράχια) σε απόσταση ποτέ μεγαλύτερη των 100 μέτρων από την άκρη του νερού.
  • Πρώτα επιστρέφουν την Άνοιξη τα αρσενικά που επιλέγουν την περιοχή τους και την υπερασπίζονται σθεναρά. Εκεί θα προσκαλέσουν τα θηλυκά.
  • Το αρσενικό καθώς φλερτάρει με το θηλυκό της προσφέρει ψάρια που έχει ψαρέψει αυτό για την καλοπιάσει και να τον επιλέξει- αυτόν και την περιοχή που διάλεξε για τη φωλιά.
  • Μπορεί να τρέφεται σε περιοχές με άφθονη τροφή μέχρι και 20 χλμ μακριά από τη φωλιά του.
  • Οι γονείς εκπαιδεύουν τα μικρά τους στο ψάρεμα όταν αυτά αρχίσουν να πετάνε και μαζί κάνουν δοκιμαστικές βουτιές, συχνά σταματώντας λίγο πριν ακουμπήσουν το νερό ή πιάνοντας υλικά που επιπλέουν στο νερό όπως φυτά και ξυλαράκια, για εξάσκηση.

Στην ίδια οικογένεια