Ψαθοποταμίδα

Acrocephalus melanopogon
Ψαθοποταμίδα - Moustached Warbler
Ψαθοποταμίδα - Moustached Warbler (Ελένη Γαληνού)

Αναγνώριση

Ένα μικρό καφέ πουλί με πολύ χαρακτηριστικά σχέδια στο κεφάλι. Μαυροκαφέ κορόνα, λευκωπή ταινία πάνω από το μάτι και στο πηγούνι και μαυροκεφέ ταινία στο μάτι και τα μάγουλα. Το πάνω μέρος του σώματός τους είναι ζεστό καφέ με μαύρα στίγματα στη ράχη και επίσης στην φτερούγα και την ουρά έχει σκούφα καφέ φτερά. Το κάτω μέρος είναι λευκωπό με μπεζ-καφέ πλευρά και στήθος. Μαυρό ράμφος και πόδια. Φύλα όμοια.

Eξάπλωση - ενδιαίτημα

Εμφανίζεται, σε μια κατανομή που δεν είναι συνεχής, στην Κεντρική και Νότια Ευρώπη, ΒΔ Αφρική και ανατολικά μέσω της Μέσης Ανατολής μέχρι τη δυτική Ινδία και το Καζακστάν.

Πουλί των υγροτόπων γλυκού και υφάλμυρου νερού θα το δούμε γύρω από λίμνες, έλη, ποτάμια όπου απαιτεί ελεύθερη επιφάνεια νερού και κατάλληλη βλάστηση.

Στη Λέσβο καταγράφεται σε σημαντικό πληθυσμό κατά τη διάρκεια του Χειμώνα, ενώ νωρίς τότε φαίνεται να διέρχονται και άτομα με προορισμό νοτιότερες περιοχές (μέχρι την Κρήτη) στον καλαμιώνα του Έλους Ντίπι-Λάρσος, στον Κόλπο της Γέρας, αλλά και μικρότερους υγρότοπους σε όλο το νησί (Σκάλα Ερεσσού, Μέσσα, Τσικνιάς κ.ά.).

Ενδιαφέρουσες πληροφορίες

  • Το όνομά του (melanopogon), σημαίνει αυτός που έχει μαύρη γενειάδα και σαφώς αποτυπώνει τα έντονα σχέδια στο κεφάλι του.
  • Τρέφεται κυρίως με μικρά ασπόνδυλα (σκαθάρια, ημίπτερα, αράχνες κλπ) που συλλέγει από τη βλάστηση ή και από την επιφάνεια του νερού (καθώς κρατιέται πάνω σε κάποιο υγροτοπικό φυτό).
  • Δεν αναπαράγεται παρά στα βόρεια τμήματα της κατανομής του, στην Κεντρική Ευρώπη.
  • Έχει πολύ έντονο κάλεσμα και τραγούδι που προδίδουν την παρουσία του, παρότι είναι δύσκολο να εντοπιστεί μέσα στη βλάστηση όπου παραμένει προσεκτικά κρυμμένο.
  • Ένα από τα πολύ σημαντικά είδη πουλιών που εμφανίζονται στην προστατευόμενη περιοχή του Κόλπου Γέρας και είδος χαρακτηρισμού για την ΖΕΠ εκεί.

Στην ίδια οικογένεια