Σφυριχτάρι

Mareca penelope
Σφυριχτάρι- Hans Glader
Σφυριχτάρι- Wigeon - Hans Glader

Αναγνώριση

Μεσαίου μεγέθους πάπια. Το αρσενικό έχει γκρι σώμα με καφέ κεφάλι και μπεζ κούτελο. Το πίσω μέρος είναι άσπρο με μαύρο στην άκρη και το στήθος καστανορόζ. Τα θηλυκά είναι καφέ με πιο σκούρο καφέ στην πλάτη όπου φαίνονται μαύρα τα φτερά της κλειστής φτερούγας. Και τα δύο φύλλα έχουν πράσινο "καθρέπτη" στην φτερούγα, άσπρη κοιλιά, γκρί ράμφος με μαύρο στην άκρη και γκρι πόδια.

Eξάπλωση - ενδιαίτημα

Είδος της Βόρειας Αμερικής και της Παλαιαρκτικής (Ασία, Ευρώπη, Αφρική). Ο ευρωπαϊκός πληθυσμός αναπαράγεται στη Βόρεια Σκανδιναβία και Σιβηρία και ξεχειμωνιάζει στη νότια Ευρώπη μέχρι τα παράλια της Βόρειας Αφρικής. Το είδος εμφανίζεται στην Κεντρική Ευρώπη μόνο διερχόμενο κατά τη μετανάστευση. Στα παράλια της Μεσογείου ξεχειμωνιάζει ο ανατολικός πληθυσμός, που αναπαράγεται στην Κεντρική και Δυτική Σιβηρία και στη Δυτική Ευρώπη μέχρι το ύψος της Νότιας Αγγλίας ξεχειμωνιάζει ο δυτικός πληθυσμός που αναπαράγεται στη Βόρεια Σκανδιναβία. Στη χώρα μας εμφανίζεται μόνο το χειμώνα, το ίδιο, φυσικά, και στη Λέσβο.

Θα το συναντήσουμε σε υγρότοπους όπως έλη, λιμνοθάλασσες, εκβολές και την παράκτια ζώνη.

Ενδιαφέρουσες πληροφορίες

  • Τρέφεται κυρίως με φυτικό υλικό (φύλλα, ρίζες και σπόρους από υγροτοπικά φυτά) και περιστασιακά με μικρά ασπόνδυλα (προνύμφες κουνουπιών, κ.ά.).
  • Το Χειμώνα τρέφεται τόσο κατά τη διάρκεια της μέρας όσο και της νύχτας (ειδικά αν κατά την ημέρα δέχεται όχληση...).
  • Ωριμάζει και μπορεί να αναπαραχθεί από την ηλικία των 2 χρόνων και πάνω.

Στην ίδια οικογένεια

Καστανόπαπια Tadorna ferruginea | Πέτρος Τσακμάκης

Καστανόπαπια

Είναι κάτι ανάμεσα σε πάπια και σε χήνα  και στη Λέσβο την ονομάζουμε «Μάγισσα»!

Διαβάστε περισσότερα