Απολογισμός 1η εξόρμησης δακτυλίωσης πουλιών

Δελτία Τύπου
Για έλεγχο των διχτυών- Ε. Γαληνού- ΚΠΕΝ Καλλονής

Με επιτυχία έγινε το ξεκίνημα των δακτυλιώσεων πουλιών στον καλαμιώνα του έλους Ντίπι- Λάρσος, το προηγούμενο Σαββατοκύριακο. Υπήρξε πληρότητα στους συμμετέχοντες και για τα δύο πρωινά (23 και 24 Οκτωβρίου) και για το λόγο αυτό οι εξορμήσεις θα συνεχιστούν μέσα και στο Νοέμβριο. Στόχος των δακτυλιώσεων, εκτός από την παρουσίασή τους στο κοινό, είναι συμβολή στη μελέτη του πληθυσμού της Ψαθοποταμίδας (Acrocephalus melanopogon) είδους χαρακτηρισμού της προστατευόμενης περιοχής ΖΕΠ GR4110013 «Κόλπος Γέρας, έλη Ντίπι και Χαραμίδας».

Η Ψαθοποταμίδα καταγράφεται στους υγρότοπους της Λέσβου από τα τέλη Οκτωβρίου μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου κάθε χρόνο. Ένα τμήμα του πληθυσμού της στη χώρα φαίνεται να χρησιμοποιεί τον καλαμιώνα της Γέρας, εκτός από χώρο ξεχειμωνιάσματος, επίσης και ως σταθμό για τη μετανάστευσή τους νοτιότερα (μέχρι την Κρήτη και το Δέλτα του Νείλου).

Το φθινόπωρο προχωρά και τα πρώτα είδη που ξεχειμωνιάζουν στο νησί μας παρατηρούνται να φτάνουν με αυξανόμενο ρυθμό. Τα είδη πουλιών που πιάστηκαν στα δίχτυα και στη συνέχεια τους τοποθετήθηκε ειδικό δαχτυλίδι στο πόδι, ήταν κυρίως χειμερινοί επισκέπτες και άλλα με μόνιμη παρουσία. Δεν έλειψαν και «εκπλήξεις» με είδη που κανονικά θα έπρεπε να βρίσκονται στην Αφρική, όπως ο Βουνοτσιροβάκος, ο Αετομάχος και ο Θαμνοφυλλοσκόπος- όλα νεαρά άτομα! Συνολικά δαχτυλιώθηκαν 72 πουλιά από 11 διαφορετικά είδη, με πολυπληθέστερα το Ψευταηδόνι, τον Κοκκινολαίμη και τον Μαυροσκούφη.

Οι απουσία επαρκών βροχοπτώσεων  μέχρι στιγμής είναι ο λόγος που ο καλαμιώνας εξακολουθεί να είναι εντελώς στεγνός στα μεγαλύτερα τμήματά του. Και η πιθανή εξήγηση του ότι είδη που διατρέφονται κοντά στην ελεύθερη επιφάνεια του νερού, όπως η Ψαθοποταμίδα, η Αλκυόνη κ.ά. δεν είχαν μεγάλη αντιπροσώπευση στις συλλήψεις στα δίχτυα. Αυτό είναι κάτι που φυσικά αναμένεται να αλλάξει όσο κινούμαστε προς το Χειμώνα.

Εξόρμηση στον καλαμιώνα της Γέρας με επίδειξη δακτυλίωσης θα πραγματοποιηθεί ξανά την  Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2021 κατά τις ώρες 08:00-11:00. Περισσότερες πληροφορίες στο τμήμα των Εκδηλώσεων.

Μαυροτσιροβάκος- Ε. Γαληνού- ΚΠΕΝ Καλλονής
Cyanistes caeruleus_ D. Kafetsi