Εξορμήσεις παρατήρησης πουλιών στην Αλυκή Καλλονής

Δελτία Τύπου
Εξορμήσεις

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Καλλονής, θέλοντας να προάγουν τη γνωριμία του κοινού με τον φυσικό πλούτο του Γεωπάρκου Λέσβου, προσφέρουν τη δυνατότητα καθοδηγούμενων εξορμήσεων σε προστατευόμενες περιοχές με σκοπό την παρατήρηση της φύσης.

Η παρατήρηση πουλιών είναι η πιο διαδεδομένη μορφή παρατήρησης φύσης με φανατικούς λάτρεις σε όλο τον κόσμο. Η Λέσβος αποτελεί ιδιαίτερα γνωστό προορισμό για την παρατήρηση πουλιών στην Ευρώπη επειδή εμφανίζονται κάποια πολύ ιδιαίτερα είδη και επιπλέον, λόγω της γεωγραφικής της θέσης, ενδείκνυται για την παρακολούθηση του φαινομένου της μετανάστευσης των πουλιών της Ευρώπης, καθώς αυτά διέρχονται από την ανατολική μεσογειακή περιοχή προς και από την Αφρική, κάθε φθινόπωρο και άνοιξη, αντίστοιχα.

Η φθινοπωρινή μετανάστευση των πουλιών έχει ξεκινήσει ήδη από τα μέσα Ιουλίου με τα πρώτα παρυδάτια πουλιά να καταγράφονται στους υγροτόπους του νησιού. Το κύμα της μετακίνησης των πουλιών που ήρθαν την άνοιξη στην Ευρώπη για να αναπαραχθούν και σιγά σιγά θα εγκαταλείψουν την ήπειρό μας προς την Αφρική γίνεται όλο και πιο αισθητό καθώς πλησιάζει το τέλος του Αυγούστου. Έτσι, μαζί με τη σταδιακή υποχώρηση της ζέστης, οι συνθήκες γίνονται όλο και πιο ιδανικές για εξορμήσεις παρατήρησης πουλιών!

Οι εξορμήσεις πραγματοποιούνται κάθε Τρίτη, Πέμπτη, Σάββατο και Κυριακή μέχρι 10 Οκτωβρίου κατά τις ώρες 8:00-10:30 ή 17:00-19:00, στην περιοχή της Αλυκής Καλλονής. Οι εξορμήσεις παρατήρησης πραγματοποιούνται σε ομάδες έως 10 ατόμων, μετά από δήλωση συμμετοχής και προμήθεια εισιτηρίου (κόστος κατ’ άτομο 10€). Περιλαμβάνεται η καθοδήγηση στην αναγνώριση πουλιών, ατομική χρήση ζεύγους κυαλιών, χρήση τηλεσκοπίου καθοδηγητή, βιβλίων οδηγών αναγνώρισης και έντυπη λίστα των ειδών που θα παρατηρηθούν. Η δραστηριότητα προσφέρεται στα ελληνικά και αγγλικά και οι ηλικίες στις οποίες απευθύνεται είναι τα 8 έτη και άνω.

Οι συμμετέχοντες δεν είναι απαραίτητο να έχουν πρότερη εμπειρία στην παρατήρηση πουλιών. Η εξόρμηση ξεκινάει με μια μικρή εισαγωγή για το τι περιλαμβάνει η παρατήρηση πουλιών και τη χρήση του εξοπλισμού (ατομική χρήση κιαλιών). Ακολουθεί αναγνώριση των ειδών και των συμπεριφορών τους με τη βοήθεια έντυπης λίστας πουλιών και χρήση τηλεσκοπίου. Είδη πουλιών που αναμένεται να βρεθούν κατά τη διάρκεια των εξορμήσεων: Φλαμίνγκο, Μαυροπελαργός, Αβοκέτα, Καλαμοκανάς, Κοκκινοσκέλης, Αργυροπελεκάνος, Αργυροτσικνιάς, Λευκοτσικνιάς, Τουρλίδα κ.ά.

Κατά τη διάρκεια της εξόρμησης τηρούνται αυστηρά όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα για την αποφυγή διασποράς του Covid-19.

Για περισσότερες πληροφορίες και για δήλωση συμμετοχής μπορείτε να επικοινωνείτε στα τηλέφωνα: 22510-47033 και 22530-54434.

Εκδόστε τα ηλεκτρονικά σας εισιτήρια εδώ.

Περισσότερα νέα για τα πουλιά που καταγράφονται στη Λέσβο μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του ΚΠΕΝ Καλλονής: https://www.lesvosbirds.gr/el/paratirisi-poylion και στα αγγλικά: https://www.lesvosbirds.gr/en/bird-news