Δακτυλίωση πουλιών στη ΛΔ Μολύβου

Εκδηλώσεις
ΛΔ Μολύβου- Ε. Γαληνού, ΚΠΕΝ Καλλονής

Αυτή τη φορά θα εξορμήσουμε σε έναν από τους σημαντικότερους υγροτόπους της Βόρειο Δυτικής Λέσβου, τη λιμνοδεξαμενή Μολύβου (μεταξύ Μολύβου και Βαφειού). Ο υγρότοπος αποτελεί τμήμα της προστατευόμενης περιοχής ΖΕΠ GR4110012 «Βόρεια Λέσβος» και έχει μεγάλη οικολογική αξία καθώς διατηρεί γλυκό νερό καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, λειτουργώντας ως χώρος τόσο καταφυγίου και τροφοληψίας όσο και αναπαραγωγής για είδη υδρόβιων πουλιών της περιοχής. Στην προσπάθεια να γνωρίσουμε τα είδη πουλιών που ξεχειμωνιάζουν στην περιοχή του υγροτόπου, εργαλείο μας θα γίνει για άλλη μια φορά η δακτυλίωση πουλιών.

Η νέα εξόρμηση στη λιμνοδεξαμενή Μολύβου θα πραγματοποιηθεί αυτό το  Σάββατο 13 Νοεμβρίου 2021 κατά τις ώρες 08:00-11:00. Μπορείτε να δηλώνετε συμμετοχή σε δύο ομάδες, στις 08:00 ή στις 09:30.

Οι συμμετέχοντες στην εξόρμηση δεν είναι απαραίτητο να έχουν πρότερη εμπειρία στην παρατήρηση/δακτυλίωση πουλιών. Οι ομάδες δεν θα υπερβαίνουν τα 10 άτομα (για την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων του Covid-19) και για τη συμμετοχή σε αυτές θα πρέπει να προηγηθεί δήλωση συμμετοχής. Η δραστηριότητα προσφέρεται για ενήλικες και παιδιά (6 ετών και άνω), διαρκεί 1 περίπου ώρα και είναι δωρεάν.

Η δακτυλίωση, και αυτή τη φορά, συνδιοργανώνεται με επιστήμονες από το Ελληνικό Κέντρο Δακτυλίωσης Πουλιών (Ε.Κ.Δ.Π). Οι δακτυλιωτές, προκειμένου να παγιδεύουν με δίχτυα και να χειρίζονται πουλιά, έχουν λάβει ειδική εκπαίδευση από το ΕΚΔΠ και κατόπιν άδεια από το Υπουργείο Περιβάλλοντος

Για δηλώσεις συμμετοχής μπορείτε να επικοινωνείτε στο τηλέφωνο: 22510-47033.

Οι δράσεις για τους υγροτόπους της Δυτικής Λέσβου υλοποιούνται στο πλαίσιο της Πράξης «Δράσεις ανάδειξης προστατευόμενων περιοχών της Λέσβου», η οποία έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Βόρειο Αιγαίο 2014-2020» με φορέα υλοποίησης το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε τους ιστοτόπους του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και του Γεωπάρκου Λέσβου www.lesvosmuseum.gr, www.petrifiedforest.gr, www.lesvosgeopark.gr και τις σελίδες τους στο Facebook. Τηλέφωνα επικοινωνίας 22510-47033, 22530-54434 και e-mail: lesvospf@otenet.gr.

Δακτυλίωση Τρυποφράχτη - Ε. Γαληνού- ΚΠΕΝ Καλλονής