Δακτυλίωση πουλιών στη Σκάλα Καλλονής

Εκδηλώσεις
Νεαρός Κοκκινολαίμης- Ε. Γαληνού- ΚΠΕΝ Καλλονής

Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Καλλονής / Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου συνεχίζουν την προσπάθεια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης  των πολιτών για το φυσικό πλούτο των υγροτόπων της Δυτικής Λέσβου. Ειδικότερα τόσο το προηγούμενο Σαββατοκύριακο όσο και αυτό που έρχεται πραγματοποιούνται δράσεις ενημέρωσης, παρατήρησης και δακτυλίωσης πουλιών στα πλαίσια της γνωριμίας του κοινού με τους υγροτόπους της Δυτικής Λέσβου και το φυσικό πλούτο του Γεωπάρκου Λέσβου.

Την Κυριακή 21 Νοεμβρίου νέα εξόρμηση θα σε έναν από τους σημαντικότερους υγροτόπους της κεντρικής Λέσβου, τον ποταμό Τσικνιά. Ο συγκεκριμένος υγρότοπος αποτελεί τμήμα της προστατευόμενης περιοχής ΖΕΠ GR4110007 «Παράκτιοι υγρότοποι και Κόλπος Καλλονής» αλλά και της ΕΖΔ GR4110004 «Κόλπος Καλλονής και χερσαία παράκτια ζώνη». Το σύστημα της εκβολής του (που περιλαμβάνεται στον κατάλογο με τους καταγεγραμμένους υγροτόπους της Λέσβου από το WWF Ελλάς με τον κωδικό LES020), περιλαμβάνει το στόμιο του ποταμού και τα έλη που εκτείνονται εκατέρωθέν του, και δυτικά φτάνουν μέχρι τα όρια του οικισμού της Σκάλας Καλλονής, λίγες δεκάδες μέτρα από τις εγκαταστάσεις του ΚΠΕΝ!

Η νέα εξόρμηση στην εκβολή του Τσικνιά θα πραγματοποιηθεί αυτή την Κυριακή 21 Νοεμβρίου 2021 κατά τις ώρες 08:00-11:00. Μπορείτε να δηλώνετε συμμετοχή σε δύο ομάδες, στις 08:00 ή στις 09:30.

Οι συμμετέχοντες στην εξόρμηση δεν είναι απαραίτητο να έχουν εμπειρία στην παρατήρηση/δακτυλίωση πουλιών. Προκειμένου να τηρηθούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα για την πρόληψη της διασποράς της Covid-19, οι ομάδες δεν θα υπερβαίνουν τα 10 άτομα και σε αυτές θα πρέπει να υπάρξει δήλωση συμμετοχής. Η δραστηριότητα προσφέρεται για ενήλικες και παιδιά (6 ετών και άνω), διαρκεί 1 περίπου ώρα και είναι δωρεάν.

Η εξόρμηση πραγματοποιείται από τα στελέχη του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου / Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Καλλονής. Η δακτυλίωση, για άλλη μια φορά, συνδιοργανώνεται με επιστήμονες από το Ελληνικό Κέντρο Δακτυλίωσης Πουλιών (Ε.Κ.Δ.Π). Οι δακτυλιωτές, προκειμένου να παγιδεύουν με δίχτυα και να χειρίζονται πουλιά, έχουν λάβει ειδική εκπαίδευση από το ΕΚΔΠ και κατόπιν άδεια από το Υπουργείο Περιβάλλοντος

Για δηλώσεις συμμετοχής μπορείτε να επικοινωνείτε στο τηλέφωνο: 22510-47033.

Οι δράσεις για τους υγροτόπους της Δυτικής Λέσβου υλοποιούνται στο πλαίσιο της Πράξης «Δράσεις ανάδειξης προστατευόμενων περιοχών της Λέσβου», η οποία έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Βόρειο Αιγαίο 2014-2020» με φορέα υλοποίησης το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.

Bird ringing at Molivos reservoir