Εξορμήσεις παρατήρησης πουλιών στις δύο αλυκές του Κόλπου Καλλονής

Εκδηλώσεις
Polichnitos birdwatching

Άλλο ένα διήμερο πρωινών εξορμήσεων παρατήρησης πουλιών ολοκληρώθηκε, αυτή τη φορά στους υγροτόπους του Κόλπου Καλλονής. Μοναδικές στιγμές μας χάρισαν τα είδη που αυτό τον καιρό φωλιάζουν στις δύο πολύ σημαντικές αυτές προστατευόμενες περιοχές.

Στις Αλυκές Πολυχνίτου παρατηρήσαμε πρώτα τα θαλασσοπούλια του κόλπου και στη συνέχεια η δραστηριότητα μεταφέρθηκε σε τρείς άλλες θέσεις γύρω από τις αλυκές. Εκεί παρακολουθήσαμε τις φωλιές από Αβοκέτες και Καλαμοκανάδες (που και πως ήταν κατασκευασμένες), πως οι γονείς άλλαζαν βάρδιες στο κλώσσημα και πως απωθούσαν πιθανούς θηρευτές (Γλάρους και Κουρούνες) που πλησίαζαν. Έντονη η δραστηριότητα στη νησίδα όπου τα Ποταμογλάρονα φώλιαζαν το ένα πολύ κοντά στο άλλο, με πουλιά συνεχώς να φέρνουν ψαράκια που κυνηγούσαν στη θάλασσα. Η παρατήρηση έγινε από την κατάλληλη απόσταση και προφυλάξεις ώστε να μην ενοχληθούν τα πουλιά σε αυτή την τόσο ευαίσθητη φάση του βιολογικού τους κύκλου. Επίσης, Φλαμίνγκο από πολύ κοντινές αποστάσεις, Νανογλάρονα και Βαρβάρες, Μαυροπελαργό, Σταχτάρες, Μαυρολαίμη, κ.ά. και τρία είδη χελιδονιών καθώς έρχονταν στον υγρότοπο για να πάρουν τη λάσπη που χρειάζονται για τις φωλιές τους. Με μεγάλη χαρά παρατηρήσαμε τα πρώτα μωρά της φετινής περιόδου, έξι νεοσσούς Αβοκέτας από δύο διαφορετικές οικογένειες. Για άλλη μια φορά οι αλυκές Πολυχνίτου αποδείχτηκαν εξαιρετικός τόπος για παρατήρηση πουλιών λόγω παρόντων ειδών αλλά και ευκολίας στην πρόσβαση-θέαση.

Στις Αλυκές Καλλονής είχαμε την ευκαιρία να παρατηρήσουμε ακόμη περισσότερα είδη σε τέσσερεις διαφορετικές θέσεις στη δυτική και νότια πλευρά της. Εδώ Αβοκέτες και Καλαμοκανάδες φώλιαζαν το καθένα στη δική του μεγάλη αποικία με τους Καλαμοκανάδες να δίνουν τις καλύτερες ευκαιρίες για παρατήρηση. Σταθήκαμε τυχεροί και εντοπίσαμε ένα μικτό σμήνος από μεταναστευτικά παρυδάτια: Αμμοσφυριχτές, Νανοσκαλίδρες και Μαχητές. Εδώ την τιμητική τους είχαν οι Μελισσοφάγοι που τρέφονταν ασταμάτητα στις γειτονικές εκτάσεις, όπου αρκετά ζευγάρια έχουν φτιάξει τις φωλιές τους.