Απολογισμός 2ης ανοιξιάτικης εξόρμησης

Παρατήρηση Πουλιών
Νερόφιδο με ψάρι

Την Κυριακή που μας πέρασε (10/04) κάναμε την πρώτη μας ανοιξιάτικη εξόρμηση στους υγροτόπους της Δυτικής Λέσβου. Είχε πάρα πολύ αέρα όμως επισκεπτόμενοι διάφορους υγροτόπους φτιάξαμε μια ικανοποιητική λίστα με είδη πουλιών που παρατηρήθηκαν.

Ξεκινήσαμε με μια μικρή εισαγωγική παρουσίαση, στις εγκαταστάσεις του Κέντρου για τους υγροτόπους της Δυτικής Λέσβου και τα πουλιά σε αυτούς την Άνοιξη. Στη συνέχεια ο καθένας/καθεμιά πήρε από ένα ζευγάρι κυάλια και με λίγη πρακτική εξάσκηση ξεκινήσαμε να παρατηρούμε τα πουλιά γύρω από το Κέντρο, στη συνέχεια στην εκβολή του ποταμού Τσικνιά και τέλος στον υγρότοπο Εννιά Καμάρες. Είδαμε Γελαδάρη, Σταχτοτσικνιά και Λευκοτσικνιάδες, Φλαμίνγκο, Καλαμοκανά, Βαρβάρες, Σταχτοκουρούνες και χελιδόνια.

Εκτός από πουλιά είχαμε την ευκαιρία να παρατηρήσουμε και κάποια από τα ερπετά των υγροτόπων. Τις απειλούμενες Γραμμωτές Νεροχελώνες (Mauremys rivulata) που λιάζονταν για να ανεβάσουν τη θερμοκρασία σώματός τους και ένα Νερόφιδο (Natrix natrix) που προσπαθούσε να καταπιεί ένα μικρό ψάρι που είχε πιάσει. Τέλος, δεν μπορούσαμε παρά να παρατηρήσουμε και συζητήσουμε την πίεση που ασκεί ο άνθρωπος με τις επεμβάσεις του στους υγροτόπους.