Βοηθήστε στην παγκόσμια καταγραφή παρυδάτιων πουλιών

Παρατήρηση Πουλιών
Global Shorebirds Count 2021 CORRECT

Μια ολόκληρη εβδομάδα, κοντά στην Παγκόσμια Ημέρα Παρυδάτιων Πουλιών (6η Σεπτεμβρίου), αφιερώνεται κάθε χρόνο σε καταγραφές-μετρήσεις των πληθυσμών τους, από το 2014. Για φέτος το διάτημα έχει οριστεί για τις 1-7 Σεπτεμβρίου.

Πως να συμμετέχετε:

- Να έχετε ή να δημιουργήσετε ένα λογαρισμό στο eBird, που είναι μια παγκόσμια βάση δεδομένων όπου o κάθε παρατηρητήες μπορεί να εισάγει τις δικές του καταγραφές ή να παρακολουθεί τις καταγραφές που εισάγουν άλλοι. Η εγγραφή γίνεται στα Αγγλικά όμως ο ιστότοπος έχει Ελληνική έκδοση (ονόματα πουλίων κλπ) όταν τον χρησιμοποιείσετε στη συνέχεια. 

- Κατεβάστε την εφαρμοφή του eBird για κινητά (από το Google Play) ή καταχωρήστε τα τις παρατηρήσεις σας αργότερα στον ιστότοπο του eBird από υπολογιστή.

- Μην ξεχάσετε να ρίξετε μια ματιά ποια είδη περιλαμβάνονται στα "παρυδάτια" εδώ. 

- Βρείτε και μετρήστες παρυδάτια πουλιά σε όσες περισσότερες περιοχές μπορείτε. Είμαστε σίγουροι πως επισκέπτεστε έτσι κι αλλιώς υγροτόπους στη Λέσβο για να παρατηρήσετε πουλιά- τα καλύτερα μέρη για αυτό! 

- Το να μοιραστείς μια λίστα που έχεις καταχωρήσει στο eBird με κάποιον άλλο ή με κάποιο πρόγραμμα (όπως την Παγκόσμια Καταγραφή Παρυδάτιων Πουλιών 2021 με το "wolrdshorebirdsday") είναι εύκολο: δείτε εδώ για τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε. Σε περίπτωση που επισκεφτείτε μια περιοχή παραπάνω από μια φορά μέσα στην εβδομάδα 1-7/09 θα χρειαστεί να διαλέξετε και να μοιραστείτε με το πρόγραμμα μόνο μια από τις λίστες που έχετε καταχωρήσει στο eBird- αποφασίστε ποιά θέλετε εσείς.

Καλή επιτυχία και σας ευχαριστούμε!

Δείτε τα αποτελέσματα της καταγραφής (περιοχές, λίστες, είδη) όπως αποτυπώνονται σε πραγματικό χρόνο (on-line) εδώ.

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα: https://www.worldshorebirdsday.org/

 

Φωτογραφίες στην αφίσσα: Θαλασσοσφυριχτής (Hans Glader), Ποταμοσφυριχτής (Ελένη Γαληνού), Νανοσκαλίδρα (Hans Glader), Δρεπανοσκαλίδρα (η κοκκινωπή) και Ραβδοσκαλίδρα (Πέτρος Τσακμάκης)