Φοινικοτρύγονo

Παρατήρηση Πουλιών
STSEN on ground_E. Galinou

Στις 27 Σεπτεμβρίου ο Γιώργος Μαμώλης, κάτοικος περιοχής της Μυτιλήνης ανέβασε στο Facebook μια φωτογραφία με το κινητό του με μια παράξενη δεκαοχτούρα. Ο Στέλιος Ζαννέτος (υποψ. διδάκτορας στο Τμήμα Περιβάλλοντος και δεινός "πουλάκιας") την παρατήρησε και μοιράστηκετα νέα στο γκρουπ "Lesvos Bird News" του ΚΠΕΝ. Έτσι την επόμενη κιόλας μέρα μια άλλη κάτοικος της περιοχής, η Βαλερί Καραμέτα Triboulot, πήγε στο σημείο και αυτή τη φορά εντόπισε δύο (!) πουλιά που φωτογράφησε  πάλι με κινητό. Τη μεθεπόμενη μέρα κατάφερε να εντοπίσει μια φωλιά Φοινικοτρύγονων, μάλιστα με δύο ανεπτυγμένους νεοσσούς! Η ευχάριστη αναστάτωση που δημιουργήθηκε στην κοινότητα των παρατηρητών πουλιών στην Ελλάδα ήταν τεράστια και δικαιολογημένη!

Το Φοινικοτρύγονο (Streptopelia senegalensis) είναι ένα πουλί που εξαπλώνεται στην Αφρική (το λέει και το λατινικό του όνομα),την Αραβική μέχρι και την Ινδική Χερσόνησο και την Μικρά Ασία. Στην Τουρκία το είδος παρουσίαζει ασυνεχή κατανομή σε κάποιες περιοχές: γύρω από την Άγκυρα, την Κωνσταντινούπολη, βαθιά στο ανατολικό άκρο της χώρας και, τέλος, σε κεντρικές και νότιες περιοχές στα παράλιά της. Στην Ελλάδα υπάρχουν καταγραφές μετρημένες στα δάχτυλα και στη Λέσβο μια του 1994 από την Αχλαδερή (P.D.Hanson), μια του 2014 από την Άναξο (Mark Cassidy Snr) και μια του 2018 από την Παναγιούδα (Alan Troyer).

Στη φωλιά (φωτ. Βαλερί Καραμέτα Τριμπουλότ)
STSEN_Loutra_210930_Valerie Kamareta Triboulot

Εφόσον εγκριθεί από την Επιτροπή Σπάνιων Πουλιών της Ελλάδας (μια τυπική διαδικασία στην περίπτωση αυτή καθώς το ειδος αναγνωρίζεται με ευκολία) θα γίνει και επίσημα άλλο ένα αναπαραγόμενο είδος της χώρας! Άλλο μέλος της οικογένειας των τρυγονιών, που επίσης καταλαμβάνει ανθρωπογενή ενδιαιτήματα (πόλεις, οικισμούς κλπ), η Δεκαοχτούρα (Streptopelia decaocto) φαίνεται εξάλλου να επεκτείνει την κατανομή της στα βόρεια τις τελευταίες δεκαετίες. Εδώ πρέπει να σημειώσουμε πως δε συμβαίνει, δυστυχώς, το ίδιο για το Τρυγόνι (Streptopelia turtur) που καταγράφει δραματική μείωση στον αναπαραγώμενο πληθυσμό του στην Ευρώπη...

Τα Φοινικοτρύγονα έσπευσαν να δουν ή και να φωτογραφήσουν όλοι οι "σοβαροί" παρατηρητές πουλιών της Λέσβου μαζί με τους ξένους που αυτό τον καιρό, όπως κάθε φθινόπωρο, βρίσκονταν στο νησί για να παρατηρήσουν τη φθινοπωρινή μετανάστευση. 

Σύγκριση με Δεκαοχτούρα, πίσω (φωτ. Ε. Γαληνού- ΚΠΕΝ Καλλονής)
STSEN and STDEC for comparison
Φοινικοτρύγονα, θηλυκό αριστερά (φωτ. Ε. Γαληνού-ΚΠΕΝ Καλλονής)
STSEN pair