Παρατηρητήρια ορνιθοπανίδας

Περιμετρικά του Κόλπου Καλλονής και σε σημαντικούς παράκτιους υγρότοπους έχουν ανεγερθεί παρατηρητήρια ορνιθοπανίδας. Στο εσωτερικό τους παρουσιάζονται σε πίνακα σκίτσα από τα κοινά είδη πουλιών της περιοχής.

Παρατηρητήρια ορνιθοπανίδας

Τα σημεία των παρατηρητηρίων είναι από τις καλύτερες θέσεις σε κάθε περιοχή για να δεις το τοπίο και τα πουλιά, όμως απαιτείται να έχετε το δικό σας εξοπλισμό παρατήρησης (κυάλια, τηλεσκόπιο).

Παρατηρητήρια ορνιθοπανίδας

Παρατηρητήρια

Υγρότοπος Μέσσων – θέση «Ψαρόνταμο»

Υγρότοπος Μέσσων – θέση «Ψαρόνταμο»

Αναπαλαίωση πέτρινου οικίσκου των ψαράδων του Κόλπου Καλλονής. Κατάλληλη θέση για την παρακολούθηση της θαλάσσιας περιοχής του βόρειου τμήματος του Κόλπου Καλλονής και του στομίου της λιμνοθάλασσας Μέσσων αλλά και επίσης θέση ανάπαυσης και αναψυχής.

Αλυκή Καλλονής - θέση «Θολώνια»

Αλυκή Καλλονής - θέση «Θολώνια»

Ξύλινο υπερυψωμένο παρατηρητήριο στη ΒΑ γωνία της Αλυκής Καλλονής. Δυνατότητα στάθμευσης για λίγο αριθμό οχημάτων του ρεύματος Μυτιλήνης-Καλλονής. Εναλλακτική θέση στάθμευσης στην παρακείμενη παλαιά εθνική οδό Μυτιλήνης-Καλλονής (είσοδος από διασταύρωση Αγίας Παρασκευής και γέφυρα Μυλοποτάμου).

Το πρώτο παρατηρητήριο που τοποθετήθηκε, για το λόγο αυτό έχει τον διακριτικό αριθμό "1".

Kalloni wetlands, birdwatching, birdhide

Αλυκή Καλλονής- θέση «Κάμπος»

Ξύλινο υπερυψωμένο παρατηρητήριο στη ΒΔ γωνία της Αλυκής Καλλονής. Απεριόριστη δυνατότητα στάθμευσης σε ασφαλτόδρομο εκτός εθνικής οδού (που κατευθύνεται στην είσοδο του εργασιακού χώρου της Αλυκής Καλλονής).

Το τελευταίο παρατηρητήριο που τοποθετήθηκε στην περιοχή της Αλυκής, για το λόγο αυτό έχει τον διακριτικό αριθμό "3".

Αλυκή Καλλονής- θέση «Λοτζάρια»

Αλυκή Καλλονής- θέση «Λοτζάρια»

Ξύλινο υπερυψωμένο παρατηρητήριο στη ΝΔ πλευρά της Αλυκής Καλλονής. Απεριόριστη δυνατότητα στάθμευσης σε ασφαλτόδρομο εκτός εθνικής οδού (που κατευθύνεται στην είσοδο του εργασιακού χώρου της Αλυκής Καλλονής). 

Το δεύτερο παρατηρητήριο που τοποθετήθηκε στην περιοχή της Αλυκής, για το λόγο αυτό έχει τον διακριτικό αριθμό "2".

Ποταμός Τσικνιάς- δυτικό ανάχωμα

Ποταμός Τσικνιάς- δυτικό ανάχωμα

Ξύλινη θέση ξεκούρασης και επόπτευσης ιδανική για την παρατήρηση πουλιών της εκβολή και της κοίτης του ποταμού Τσικνιά.

Εννιά Καμάρες

Εννιά Καμάρες

Ξύλινη θέση ξεκούρασης και επόπτευσης ιδανική για την παρατήρηση πουλιών του υγροτόπου Εννιά Καμάρες (λιμνοθάλασσα, έλη και κοίτη ρέματος). Αναμένεται η ανακατασεκυή του το φθινόπωρο 2023.