Αναγνώριση
Μεσαίου μεγέθους, σκουρόχρωμη στο σώμα και τα πόδια, με χαρακτηριστικό κυρτό προς τα κάτω ράμφος. Μόνο από κοντινή απόσταση και επαρκή φωτισμό φαίνεται χαλκόχρωμη (βυσσινί ή καφέ) και τότε, επίσης, οι μεταλλικές πράσινες και μωβ αποχρώσεις στις φτερούγες της. Πετά με το λαιμό και τα πόδια σε έκταση. Από κοντινή απόσταση βγάζει έναν ήχο που θυμίζει κοφτό "βέλασμα".
Eξάπλωση - ενδιαίτημα
Εξαπλώνεται σε όλες τις ηπείρους. Στην Ανατολική Ευρώπη φτάνει κάθε άνοιξη μέχρι τα κεντρικά τμήματά της για να φωλιάσει, αλλά η εξάπλωσή της είναι ασυνεχής (απουσιάζει από μεγάλες περιοχές). Έχει βρεθεί πως τα πουλιά της Ανατολικής Ευρώπης ξεχειμωνιάζουν κυρίως στη Δυτική Αφρική (κάτω από τη Σαχάρα).
Προτιμά υγροτόπους γλυκού, σχετικά στάσιμου νερού αν και καταγράφεται επίσης σε υγρότοπους με υφάλμυρο νερό.
Στη Λέσβο θα τη συναντήσουμε σε έλη γλυκού νερού, κοίτες ποταμών, αλλά σε μεγάλους αριθμούς στα εποχικά τέλματα που σχηματίζονται κάτω από την Αλυκή Καλλονής και συχνά στα Μέσσα, την κοίτη του ποταμού Τσικνιά, την κοίτη της Φανερωμένης (Σίγρι) και το έλος Σκάλας Καλλονής. Λόγω του ότι οι υγρότοποι γλυκού νερού απουσιάζουν το φθινόπωρο από το νησί μας, θα την παρατηρήσουμε σε μεγάλους αριθμούς μόνο κατά την ανοιξιάτικη μετανάστευση και μόνο ελάχιστα άτομα στο τέλος του καλοκαιριού (όταν ξεκινά να επιστρέφει στο νότο).
Ενδιαφέρουσες πληροφορίες
- Αναζητά την τροφή της σε μικρές ομάδες όπου το ένα πουλί βρίσκεται στενά δίπλα στο άλλο πολύ συχνά μαζί με ερωδιούς (Λευκοτσικνιάδες).Τρέφεται βυθίζοντας το μεγάλο της ράμφος στη λάσπη του πυθμένα ή το κουνά ανοιχτό μέσα στο νερό όπου μπορεί να βρει νύμφες από λιβελούλες και άλλα υδρόβια έντομα, σκουλήκια, σαλιγκάρια και συχνά γυρίνους.
- Είναι ώριμη για να αναπαραχθεί από την ηλικία των δύο ετών και άνω.
- Έχει εμφανίσει μεγάλη αύξηση στον πληθυσμό και εξάπλωσή της στη δυτική Ευρώπη και επίσης στη Βόρειο Αμερική από τη δεκαετία του '70 και μετά.
- Στη χώρα μας (Βόρεια Ελλάδα), όμως, όπως επίσης και στις άλλες βαλκανικές χώρες όπου αναπαραράγεται, έχει σημειώσει μεγάλη μείωση: από 2.000 ζεύγη πριν το 1970, σε 150-200 στις αρχές του 2000 και 220-300 το 2015.
- Στο τέλος του καλοκαιριού, τα ενήλικα πουλιά φεύγουν πρώτα από την Ευρώπη και αργότερα μεταναστεύουν τα νεαρά.
- Η μεγαλύτερη σε ηλικία Χαλκόκοτα έφτασε τα 20 χρόνια!