Μελωδοτσιροβάκος

Curruca crassirostris
Μελωδοτσιροβάκος - Kevin Hazelgrove
Μελωδοτσιροβάκος - Kevin Hazelgrove

Αναγνώριση

Είναι από τα μεγαλύτερα είδη τσιροβάκου έχει γενικά γκριζωπή εμφάνιση: γκρίζο πάνω μέρος και λευκωπό κάτω, με καστανωπή απόχρωση στα πλευρά και σκούρα στίγματα στα φτεράκια κάτω από την ουρά. Έχει μια μια πολύ χαρακτηριστική "κουκούλα" στο κεφάλι που στο ενήλικο αρσενικό είναι μαύρη και στο θηλυκό γκρίζα με μαύρη απόχρωση μόνο γύρω από τα αυτιά του. Το χρώμα της ίριδας του ματιού στα ενήλικα άτομα είναι άσπρο, ενώ το ράμφος (που φαίνεται σχετικά βαρύ για τσιροβάκου) και τα πόδια έχουν χρώμα σκούρο γκρίζο ή βυσσινί προς μαύρο.

Eξάπλωση - ενδιαίτημα

Ειναι καλοκαιρινός επισκέπτης στην περιοχή μας ως τμήμα μιας κατανομής με ασυνέχειες που εξαπλώνεται από τις ακτές της Ανδριατικής, τη Βαλκανική χερσόνησο, Τουρκία, ιράκ, Ιράν, πακιστάν, Αφγανιστάν και βόρεια μέχρι το Καζακστάν. Ξεχειμωνιάζει στην ανατολική υποσαχάρια περιοχή, σε τμήματα της νότιας Αραβικής χερσονήσου, δυτικά μέχρι την Ινδία.

Θα τον συναντήσουμε από το επίπεδο της θάλασσας (στην Ευρώπη) μέχρι τα 2.000-3.000m στην Ασία, σε ξηρές/θερμές περιοχές με ψηλούς θάμνους ή διάσπαρτους θάμνους και δέντρα και σε ψηλούς μεσογειακούς θαμνότοπους (μέχρι το ύψος των 3m) αλλά και σε παραποτάμια βλάστηση (ποταμών και χειμάρρων σε ξηρό τοπίο.

Ενδιαφέρουσες πληροφορίες

  • Το όνομά του φανερώνει το πραγματικά υπέροχό του τραγούδι που μοιάζει με αυτό του Αηδονιού (με πιο απλή δομή). Γι αυτό και στα Αγγλικά ονομάζεται" ο τσιροβάκος του Ορφέα" (Orphean Warbler)- ο ποιητής και αοιδός της μυθολογίας μας.
  • Τρέφεται με αρθρόποδα (κυρίως έντομα) και εκτός αναπαραγωγικής περιόδου επίσης με μικρά φρούτα (βατόμουρα κ.ά.). Αναζητεί την τροφή του ανάμεσα στα φύλλα και στις σχισμές στον κορμό των θάμνων/δέντρων, έτσι πάντα βρίσκεται κρυμμένος στη βλάστηση.
  • Γεννά 3-6 αυγά που κλωσσούν και οι δύο γονείς για περίπου 2 εβδομάδες. Οι νεοσσοί παραμένουν στη φωλιά για άλλο τόσο και όταν πια την εγκαταλείψουν παραμένουν όλη η οικογένεια μαζί για άλλες 5-6 μέρες, ώστε τα ξεπεταρούδια να φροντιστούν για λίγο ακόμη πριν να ανεξαρτητοποιηθούν πλήρως.
  • Τις τελευταίες δεκαετίες, παρατηρείται μια διεύρυνση της γεωγραφικής του εξάπλωσης προς το Βορρά, που απιδίδεται στην κλιματική αλλαγή, καθώς είναι ένα θερμόφιλο (του αρέσει η ζέστη!) είδος.