Απολογισμός 1ης χειμωνιάτικης εξόρμησης παρατήρησης πουλιών

Δελτία Τύπου
Birdwatching_KALPANS_220116_E_Galinou

Την Κυριακή που μας πέρασε (16/01) εξορμήσαμε με ηλιόλουστο καιρό στην Αλυκή της Καλλονής. Οι λίστες δήλωσης συμμετοχής ήταν υπερπλήρεις και η παρατήρηση πουλιών έγινε με δυό ομάδες. Μπορέσαμε να παρατηρήσουμε, εκτός από τα όμορφα Φλαμίνγκο επίσης Αργυροπελεκάνους, Κορμοράνους, Αβοκέτες, Χουλιαρομύτες, Αργυροτσικνιάδες, Τουρλίδες, Κοκκινοσκέληδες και από πάπιες (που ήταν ο στόχος μας!) Βαρβάρες, Καστανόπαπιες, Σφυριχτάρια, Πρασινοκέφαλες και Κιρκιρί! Ο καλός καιρός ήταν ιδανικός επίσης και αρπακτικά πουλιά και καταγράψαμε Αετογερακίνα και Κοινή Γερακίνα, Καλαμόκιρκο και έναν εκπληκτικό αρσενικό Χειμωνόκιρκο.

PHRO_Kalloni Pans_220114_E_Galinou

Το αυξημένο ενδιαφέρον μας γέμισε αισιοδοξία για τη νέα χρονιά και θα επαναλάβουμε τις εξορμήσεις για το κοινό το μεθεπόμενο Σαββατοκύριακο 29 κι 30 Ιανουαρίου- αναμείνατε νέα ανακοίνωση- καθώς το ερχόμενο Σαββατοκύριακο το ΚΠΕΝ Καλλονής θα συμμετέχει στις Μεσοχειμωνιάτικες Καταμετρήσεις Υδρόβιων Πουλιών 2022.

Τα πουλιά στους υγροτόπους της Λέσβου αλλάζουν με τις εποχές. Αυτή την περίοδο είναι ιδανική να παρατηρήσουμε τα είδη του Χειμώνα που θα βρίσκονται εδώ μέχρι το Φεβρουάριο- πριν μεταναστεύσουν ξανά στις βορειότερες περιοχές από όπου προέρχονται. Παράλληλα θα γνωρίσουμε ξανά τον σημαντικότερο υγρότοπό του νησιού μας καθώς οι βροχοπτώσεις τον έχουν μεταμορφώσει και επεκτείνοντας τις πλημμυρισμένες του εκτάσεις (σχηματισμός των μεσογειακών εποχικών τελμάτων).

Οι δράσεις για τους υγροτόπους της Δυτικής Λέσβου υλοποιούνται στο πλαίσιο της Πράξης «Δράσεις ανάδειξης προστατευόμενων περιοχών της Λέσβου», η οποία έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Βόρειο Αιγαίο 2014-2020» με φορέα υλοποίησης το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.
Birdwatching_KALPANS_220116_N_Zouros