Μεσοχειμωνιάτικες Καταμετρήσεις Υδρόβιων Πουλιών 2022

Δελτία Τύπου
TAFE_Kalloni Pans south_2210124_E_Galinou

Ολοκληρώθηκαν το περασμένο Σαββατοκύριακο (22 και 23 Ιανουαρίου) οι Μεσοχειμωνιάτικες Καταμετρήσεις Υδρόβιων Πουλιών (ΜΕΚΥΠ) 2022 στη Λέσβο. Το διάστημα καταγραφής είναι δύο εβδομάδες στα μέσα Ιανουαρίου κάθε χρόνο. Μάλιστα πρόκειται για το μακροβιότερο και μεγαλύτερης κλίμακας πρόγραμμα καταγραφής βιοποικιλότητας στον κόσμο, καθώς διενεργείται τα τελευταία 35 χρόνια σε πάνω από 140 χώρες του κόσμου! Οι ΜΕΚΥΠ συντονίζονται για την Ελλάδα από την Ελληνική Ορνιθολογική  Εταιρεία (εταίρο του Birdlife στη χώρα μας) του και σε αυτές καταγράφουν τόσο εθελοντές μέλη της όσο και κατά τόπους επιστημονικό προσωπικό φορέων διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών, κέντρων ενημέρωσης κ.ά.

Στόχος των μεσοχειμωνιάτικων καταγραφών είναι να καταμετρηθούν τα πουλιά σε όλους τους τύπους υγροτόπων (ποτάμια, λίμνες, λιμνοδεξαμενές, κλειστές θάλασσες, έλη, ορυζώνες κ.ά.). Όλα αυτά τα είδη είναι ευκολότερο να καταμετρηθούν τώρα το χειμώνα στις νότιες περιοχές της Ευρώπης παρά την άνοιξη όταν θα ανέβουν (κάποια) τόσο βόρεια όσο η Σιβηρία και θα διασκορπιστούν για να αναπαραχθούν. Τα συνολικά δεδομένα αποστέλλονται από όλες τις συμμετέχουσες χώρες στην κεντρική βάση δεδομένων του προγράμματος.

Οι περιοχές που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα στη Λέσβο κάθε χρόνο είναι οι Κόλποι Καλλονής και Γέρας: τόσο η θάλασσα όσο και οι χερσαίοι υγρότοποι που βρίσκονται περιμετρικά στα παράλιά τους. Επίσης, κάποιοι εσωτερικοί υγρότοποι, όπως η λίμνη Μετοχίου και η λιμνοδεξαμενή Κεραμίου, που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση και οι πληθυσμοί των πουλιών τους σαφώς μετακινούνται μεταξύ αυτών και άλλων υγροτόπων του Κόλπου Καλλονής.

Πολυπληθέστερο είδος πουλιού ανακηρύχθηκε και φέτος το Φλαμίνγκο με 1900 άτομα (τα 1730 στην Αλυκή Καλλονής!) και ακόλουθα ο Ασημόγλαρος με 400. Άλλα πολυάριθμα είδη ήταν πάπιες όπως το Σφυριχτάρι, το Κιρκίρι, η Καστανόπαπια, κ.ά., αν και οι πληθυσμοί κάποιων ειδών (Βαρβάρα, Πρασινοκέφαλη) ήταν φέτος πολύ μικρότεροι από το συνηθισμένο λόγω των ήπιων καιρικών συνθηκών που δεν τα εξανάγκασαν να κατέβουν τόσο νότια όσο η περιοχή μας.

Ελάτε να γνωρίσετε τα πουλιά των υγροτόπων του Χειμώνα σε μια από τις επόμενες εξορμήσεις μας!

PHRO_Kantri_220124_E_Galinou