Κιρκίρι

Anas crecca
ANCRE_Manos Vatzolas
Κιρκίρι - Μάνος Βατζόλας | Teal - Manos Vatzolas

Αναγνώριση

Το αρσενικό (με αναπαραγωγικό φτέρωμα) από απόσταση φαίνεται γκρίζο με σκούρο κεφάλι, που είναι καφε-βυσσινί με μια πράσινη ιριδίζουσα λωρίδα που ξεκινά από το μάτι και καταλήγει στη βάση του λαιμού. Το σώμα του είναι τότε λευκό-γκρι με μαύρα πολύ λεπτά στίγματα, καστανό στο στήθος και λευκωπή κοιλιά. Στη βάση της ουράς διακρίνονται δύο αρκετά μεγάλα και πολύ χαρακτηριστικά κίτρινα "μπαλώματα".  Ο καθρέπτης στις φτερούγες (μεταλλικής απόχρωσης φτερά, χαρακτηριστικά για κάθε είδος πάπιας!) είναι μαύρος και πράσινος με μια λευκή ταινιά στο πάνω μέρος του. 

Eξάπλωση - ενδιαίτημα

Υπάρχουν δύο υποείδη στον κόσμο: το Anas crecca crecca που εξαπλώνεται στην Ευρασία και το A. crecca carolinensis που εξαπλώνεται στην Αμερική, και τα δύο θεωρούνται υποείδη του Βόρειου ημισφαιρίου. Το Κιρκίρι έχει μόνιμη παρουσία στην Κεντρική και Δυτική Ευρώπη ενώ οι βόρειοι πληθυμοί του είναι καθαρά μεταναστευτικοί και ξεχειμωνιάζουν στη νότια ήπειρο μέχρι τη Βόρεια Αφρική.

Ζει σε υγροτόπους γλυκού, κυρίως, νερού όπως έλη, λίμνες, ποτάμια και εκβολές τους, λιμνοθάλασσες, ρέματα και επίσης σε παράκτιους κόλπους.

 

Ενδιαφέρουσες πληροφορίες

  • Τρέφεται με ποικιλία φυτικών και ζωικών υλικών όπως σπόρους και φύλλα από υδρόβια φυτά, έντομα, μαλάκια και καρκινοειδή.
  • Αναζητούν την τροφή τους κυρίως κατά τη διάρκεια της νύχτας στις περιοχές που ξεχειμωνιάζουν (όπως η Ελλάδα) και κοιμούνται κατά τη διάρκεια της ημέρας. 
  • Το αρσενικό αποκτά το όμορφό του πτέρωμα σταδιακά από τον Οκτώβριο για το σχηματισμό των ζευγαριών που γίνεται μέσα στο Χειμώνα και το διατηρεί μέχρι τις αρχές του επόμενου καλοκαιριού, οπότε τα ζευγάρια χωρίζονται.