Αναγνώριση
Τα ενήλικα έχουν μαυρόασπρο κεφάλι με κόκκινο γύρω από το ράμφος (αλλά επίσης μαύρο γύρω από τα μάτια), καφέ πλάτη και στήθος και λευκωπή κοιλιά και λαιμό. Οι φτερούγες της Καρδερίνας είναι μαύρες με άσπρες βούλες και κίτρινη λωρίδα στη μέση τους και το κίτρινο αυτό, που στην ανοιχτή φτερούγα είναι πιο εκτεταμένο, είναι αυτό που μας κάνει να την αναγνωρίζουμε όταν πετάει. Μαύρη ουρά, επίσης με άσπρες βούλες. Ράμφος ροδόχρωμο προς λευκό με μαύρη άκρη και πόδια ροδόχρωμα. Τα αρσενικά ξεχωρίζουν από τα θηλυκά κυρίως από το μεγαλύτερης έκτασης κόκκινο στο κεφάλι και άσπρο στα δύο εξωτερικά μαύρα φτερά της ουράς. Τα νεαρά (πρώτο καλοκαίρι-χειμώνα) δεν έχουν καθόλου κόκκινο στο κεφάλι μέχρι την επόμενη άνοιξη.
Εξάπλωση-ενδιαίτημα
Είναι είδος της Ευρώπης και Βόρειας Αφρικής και της Δυτικής και Κεντρικής Ασίας. Αν και παραμένει όλο το χρόνο στις περισσότερες που εμφανίζεται, το Χειμώνα οι βορειότεροι πληθυσμοί μετανατεύουν νότια αλλά αλλά επίσης μετακινείται από περιοχές με υψόμετρο σε χαμηλότερες εκτάσεις σχηματίζοντας, τότε, αρκετά μεγάλα σμήνη (μέχρι και 100 άτομα).
Ζει σε ανοιχτά δάση και περιοχές με διάσπαρτα δέντρα/θάμνους, δενδροστοιχίες, σε πάρκα και κήπους. Συνήθως αναπαράγεται κάτω από το υψόμετρο των 1000 m.
Στη Λέσβο θα τη συναντήσουμε σχεδόν παντού, συχνά σε οικογενειακές ομάδες αλλά και μεγαλύτερα σμήνη (Χειμώνα) ειδικά σε παραλιακές περιοχές.
Ενδιαφέρουσες πληροφορίες
- Το ράμφος της είναι κωνικό και μακρύ για να μπορεί να τρώει σπόρους που βγάζει από τις κορυφές των φυτών. Επίσης τρέφεται με μικρά μπουμπούκια και καρπούς αλλά και αρθρόποδα. Με αρθρόποδα (μύγες, κάμπιες από πεταλούδες και αράχνες) τρέφει και τους νεοσσούς της στη φωλιά.
- Από τις δακτυλιώσεις έχει αποκαλυφθεί πως τα θηλυκά και νεαρά άτομα ειναι αυτά που μεταναστεύουν περισσότερο σε άλλες περιοχές για να ξεχειμωνιάσουν, ενώ τα αρσενικά προτιμούν να παραμείνουν στις περιοχές που θα αναπαραχθούν την επόμενη Άνοιξη.
- Στα πολυάριθμα σμήνη της συχνά περιλαμβάνονται Φλώροι, Φανέτα και Λούγαρα (ανήκουν άλλωστε στην ίδια οικογένεια)!
- Το αρσενικό τραγουδά από υπερυψωμένο σημείο από Φεβρουάριο μέχρι Ιούλιο (αναπαράγεται δύο φορές κάθε χρόνο!) και ξανά Σεπτέμβριο με Δεκέμβριο.
- Το ζευγάρι σχηματίζεται από το τέλος του Χειμώνα όταν τα πουλιά βρίσκονται ακόμη στα σμήνη που ξεχειμωνιάζουν.
- Τη φωλιά (μια καλοσχηματισμένη κούπα!) την κατασκευάζει το θηλυκό και το αρσενικό της κουβαλάει υλικό (μαλλί, φτερά, χόρτα, φύλλα από αρωματικά φυτά!), κρυμμένη επιμελώς μέσα στη βλάστηση (δέντρο ή θάμνο), συνήθως σε ύψος γύρω στα 5-6 m από το έδαφος.
- Γεννά 4-6 αυγά που κλωσσά μόνο του το θηλυκό για 10-12 μέρες και τα μικρά παραμένουν στη φωλιά και ταίζονται και από τους δύο γονείς για 2-3 εβδομάδες. Η οικογένεια παραμένει μαζί για περίπου 2 εβδομάδες μετά την εγκατάλειψη της φωλιάς από τα μικρά.
- Δυστυχώς, η ομορφιά της και το μελωδικό της τραγούδι την κάνουν να είναι το πιο "δημοφιλές" πουλί που παγιδεύεται παράνομα για να μπει σε κλουβί. Είτε από μεμονωμένους "θαυμαστές" είτε για να πωληθεί επίσης παράνομα σε αγορές όπως το Σχιστό και άλλα μέρη στην Ελλάδα.
- Για λόγο αυτό έχει εισαχθεί (δραπέτης από αιχμαλωσία που προσαρμόστηκε και ζει στη φύση) σε περιοχές στην Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Τασμανία, Αργεντινή, Ουρουγουάη και τις ΗΠΑ!
- Υπάρχουν 10 αναγνωρισμένα υποείδη της και στην Ελλάδα (Βαλκάνια και ΒΔ Τουρκία) συναντούμε το Carduelis carduelis balcanica.