Καστανόπαπια

Tadorna ferruginea
Καστανόπαπια Tadorna ferruginea | Πέτρος Τσακμάκης
Καστανόπαπια Tadorna ferruginea | Πέτρος Τσακμάκης

Αναγνώριση

Το αρσενικό ξεχωρίζει από το θηλυκό χάρη στο μαύρο του περιλαίμιο. Επίσης, το θηλυκό έχει πιο ξεβαμμένο το ποστοκαλί χρώμα στο κεφάλι. Όταν πετούν αποκαλύπτονται οι μεγάλες λευκές περιοχές που έχουν στις φτερούγες που καλύπτονται από πορτοκαλί φτερά όταν τα ζώα στέκονται στο έδαφος.

Eξάπλωση - ενδιαίτημα

Πρόκειται για ασιατικό είδος που το όριο της εξάπλωσής του προς τα δυτικά είναι η Ελλάδα. Παρατηρείται κυρίως στη Θράκη και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Στο νησί μας αναπαράγονται αρκετά ζευγάρια διάσπαρτα, κοντά σε υγροτόπους αλλά και «γκιόλια» -τεχνητά λιμνία για τα κτηνοτροφικά ζώα. Το χειμώνα μέχρι και 200 πουλιά θα ξεχειμωνιάσουν όλα μαζί στους παράκτιους υγρότοπους στο βόρειο τμήμα του Κόλπου Καλλονής (στο καταφύγιο που δημιουργήθηκε εκεί από το 2009).

Ενδιαφέρουσες πληροφορίες

  • Θεωρείται παμφάγος: τρέφεται με φυτικό υλικό ( φύλλα και σπόρους) αλλά και χερσαία και υδρόβια ασπόνδυλα (σκουλήκια, έντομα, καρκινοειδή), επίσης μικρά ψάρια και αμφίβια.
  • Όταν αισθανθεί κίνδυνο βγάζει μια φωνή σαν κόρνα που ακούγεται συχνά και όταν τα πουλιά πετούν ή όταν την άνοιξη πλησιάσουμε άθελά μας στην επικράτεια ενός ζευγαριού.
  • Πρόσφατα ανακαλύφτηκε πως κατέχει το ρεκόρ ανάμεσα στις πάπιες για τη μεγαλύτερη σε ύψος πτήση: 6.800 μ. καθώς διασχίζει την οροσειρά των Ιμαλαίων όταν μεταναστεύει!