Αιχμηρό βούρλο

Juncus acutus
Juncus acutus στα έλη του ποταμού Τσικνιά- Ε. Γαληνού

Αναγνώριση

Το Juncus acutus ένα από τα πολλά είδη του γένους Juncus, ξεχωρίζει για την πυκνή και σφαιρική και χαλαρή του ταξιανθία με καλά αναπτυγμένα βράκτια. Τα τμήματα του περιανθίου είναι άνισα και μακρόστενα, οι στήμονες έχουν ίσο μήκος με το περιάνθιο, ενώ οι ανθήρες έχουν μήκος 1.5 - 2 χιλ. Οι καρποί δεν ξεπερνούν τα 120 χιλ., ενώ οι μίσχοι του είδους αυτού, μπορεί να φτάσουν έως και τα 150 εκ. Η περίοδος ανθοφορίας του είναι κατά τον μήνα Ιούνιο.

Εξάπλωση - Ενδιαίτημα

Το J. acutus κατανέμεται στις Δυτικές Ευρωπαϊκές εκτάσεις, νότια στην Μεσόγειο και Βόρεια στην Ιρλανδία, ενώ εκτός από τα σύνορα της Ευρώπης εμφανίζεται και την Βόρεια Αμερική.

Μόνο η Βόρεια Πίνδος δεν περιέχει στην χλωρίδα της το  J. acutus, ενώ περιλαμβάνεται σ’ αυτές της υπόλοιπης χώρας.

Τα ενδιαιτήματα του, χαρακτηρίζονται από αμμώδη και αλατούχα εδάφη, συνήθως σε παράκτια οικοσυστήματα σε όλη την περίμετρο της Λέσβου.

Ενδιαφέρουσες πληροφορίες

Η οικογένεια Juncaceae ονομάζεται και ως οικογένεια της ψάθας, λόγω της χρήσης του φυτού στην υφαντική και καλαθοπλεχτική.

Στη Λέσβο κατασκευάζονταν από το φυτό αυτό οι "φρουκαλιές", χαμηλές σκούπες χωρίς κοντάρι, που ήταν κατάλληλες και για τις πιο απαιτητικές αγροτικές και οικιακές χρήσεις.