Στενό ψαθί

Typha domingensis
Στενό ψαθί
Στενό ψαθί

Αναγνώριση

Μονόικο υδρόφυτο, με ύψος που μπορεί να φτάσει έως και τα 3 μ. Τα φύλλα είναι λεπτά και γραμμικά, ελασματοειδή, με τους κίτρινους μεμβρανώδες κολεούς τους (ένωση φύλλων με βλαστό) να είναι ανοιχτοί στο μήκος του φάρυγγα. Οι στεφάνες των ανθών είναι ίσα ή ελαφρώς μικρότερα από τα φύλλα. Τα θηλυκά και τα αρσενικά όργανα την ταξιανθίας είναι διαχωρισμένα, με τα θηλυκά (15-25 Χ 1.5- 2.5 εκ.) να είναι μεγαλύτερα, και να έχουν ανοιχτό καφέ χρώμα, όπως και τα ωοειδή άνθη τους. Τα αρσενικά  0.5-6 εκ. και έχουν γραμμικά λέπια.

Εξάπλωση - Ενδιαίτημα

Αποτελεί τροπικό - υποτροπικό είδος, ενώ εξαπλώνεται και στην Μεσόγειο. Στην Ελλάδα μπορούμε να το συναντήσουμε σχεδόν παντού, σε υγρές θέσεις που αποτελούν το κύριο ενδιαίτημα του είδους.

Στην Λέσβο: μπορούμε να το βρούμε στο βόρειο και δυτικό τμήμα του νησιού, κυρίως στον Ασπροπόταμο σε υγρές θέσεις, στον παράκτιο υγρότοπο της Χαραμίδας και στον Ποδάρα σε υγρές αμμώδεις θέσεις.

Ενδιαφέρουσες πληροφορίες

  • Αποτελεί εδώδιμο είδος, μιας και σχεδόν όλο το φυτό, εκτός από τους βλαστούς του, είναι βρώσιμο. Χάρη στην γλυκιά του γεύση χρησιμοποιείτε στην ζαχαροπλαστική.
  • Χαρακτηρίζεται ως βότανο καθώς δρα ως αιμοστατικό, γαλακταγωγό, διουρητικό, τονωτικό και στυπτικό, βοηθάει στα έλκη του στομάχου, στην επούλωση εξωτερικών πληγών, και τις αιμορραγίες.
  • Χρησιμοποιείται στην καλαθοπλεχτική.