Καλαμοκανάς

Himantopus himantopus
wetlands, birdwatching, Black-winged Stilt
Καλαμοκανάς - Hans Glader

Αναγνώριση

Απαραγνώριστο παρυδάτιο πουλί με πολύ ψηλά ροδόχρωμα πόδια, λευκό σώμα και μαύρες φτερούγες. Στα αρσενικά το μαύρο της πλάτης (κλειστές φτερούγες) είναι λαμπερό, καμιά φορά με πράσινες μεταλλικές  αποχρώσεις, ενώ στα θηλυκά μοιάζει σαν ξεθωριαμένο και κάποιες φορές (από κοντινή απόσταση) φαίνεται καφέ. Χαρακτηριστικό ολόμαυρο, λεπτό και ίσιο ράμφος. Όταν πετά εξέχουν πολύ χαρακτηριστικά, προς τα πίσω τα πόδια του. 

Eξάπλωση - ενδιαίτημα

Είναι καλοκαιρινός επισκέπτης στην Ευρώπη και εξαπλώνεται κυρίως στα νότια τμήματά της, βόρεια από τη Μαύρη Θάλασσα, στη Μέση Ανατολή και Νότια Ασία. Το χειμώνα μεταναστεύει σε περιοχές της Αφρικής, κάτω από τη Σαχάρα.

Ζει σε υγρότοπους με ρηχό νερό, κατά προτίμηση γλυκό (έλη, όχθες λιμνών, πλημμυρισμένες εκτάσεις) ,αλλά επίσης σε αλυκές και παράκτιους αλμυρούς βάλτους.

Στη Λέσβο αναπαράγεται αποκλειστικά στην περιοχή του Κόλπου Καλλονής, στις δύο αλυκές (Καλλονής και Πολυχνίτου), στον υγρότοπο Μέσσων, τις Εννιά Καμάρες και κάποιες χρονιές και στο έλος Νυφίδας και Παρακοίλων. Από το νησί περνάνε, επίσης, δεκάδες πουλιά που μεταναστεύουν προς άλλες περιοχές.

Ενδιαφέρουσες πληροφορίες

  • Τρέφεται με μια μεγάλη ποικιλία υδρόβιων οργανισμών κυρίως έντομα και τις προνύμφες τους (σκαθάρια, εφημερόπτερα, κουνούπια κά.), μικρά όστρακα, γαρίδες και καβουράκια, μικρά ψάρια και τα αυγά τους.
  • Φωλιάζει σε νησίδες που θα βρει σε υγροτόπους αλλά, κάποιες φορές, ελλείψει νησίδων, σε όχθες υγροτόπων με ρηχό νερό (περιμετρική τάφρος αλυκών). Γεννά στη Λέσβο, από τα μέσα Απριλίου σε αποικίες φωλιών από 2 -5 φωλιές στην ίδια έκταση.
  • Γεννά συνήθως μέχρι 4 αυγά που κλωσσά 22-29 μέρες και από τους δύο γονείς.
  • Συχνά φωλιάζει στις ίδιες νησίδες με την Αβοκέτα και γλαρόνια και σφυριχτές.
  • Συγκριτικά, για το μέγεθος του σώματός του, είναι το πουλί που έχει τα υψηλότερα πόδια στον κόσμο!
  • Πολύ "ομιλητικό" κατά την αναπαραγωγική περίοδο, ειδικά αν πλησιάσει κάποιος εν δυνάμει θηρευτής (ακόμα και ο άνθρωπος) κοντά στη φωλιά του.
  • Πολύ συχνά οι υγρότοποι που επιλέγει για να φωλιάσει αποξηραίνονται και οι νησίδες που πάνω τους βρίσκεται η φωλιά τους αποκτούν πρόσβαση από τη ξηρά. Έτσι οι φωλιές αποτυγχάνουν...
  • Είναι από τα πρώτα παρυδάτια είδη πουλιών που φτάνουν κάθε Άνοιξη στη Λέσβο!

Στην ίδια οικογένεια

Αβοκέτα - Pied Avocet | Hans Glader

Αβοκέτα

Ένα κομψό παρυδάτιο πουλί που κάνει έντονη την παρουσία του με τα πολυάριθμα σμήνη του και το δυνατό κάλεσμά του.

Διαβάστε περισσότερα