Καπακλής

Mareca strepera
Καπακλής - Μάνος Βατζόλας
Καπακλής (ζευγάρι) - Μάνος Βατζόλας

Αναγνώριση

Μεσαίου μεγέθους πάπια. Το αρσενικό διακρίνεται από το μαύρο πίσω μέρος του γκριζωπού σώματος, την καστανή πλάτη, τον λευκό "καθρέπτη" (χαρακτηριστική περιοχή στην ανοιχτή φτερούγα στις πάπιες), το ολόμαυρο λεπτό ράμφος και το "κοφτό" μέτωπο. Το θηλυκό είναι λίγο μικρότερο σε μέγεθος με ομοιόμορφη καστανή απόχρωση με ανοιχτόχρωμα στίγματα, μικρότερο τον λευκό καθρέπτη και κιτρινο-πορτοκαλί ράμφος. Πόδια, και στα δύο φύλα, κίτρινα.

Eξάπλωση - ενδιαίτημα

Είδος της Κεντρικής Ευρώπης και Ασίας και επίσης της Κεντρικής Βόρειας Αμερικής. Οι δυτικοί πληθυσμοί του (Ευρώπη και Αμερική) είναι μόνιμοι και οι ανατολικοί μεταναστεύουν για το Χειμώνα νότια, στην ευρύτερη περιοχή μας μέχρι τη Βόρεια Αφρική (παράλια ΒΔ Αφρικής και ανατολικά μέχρι το κέρας, στην Αιθιοπία). Στη χώρα μας εμφανίζεται μόνο τους χειμερινούς μήνες.

Στη Λέσβο θεωρείται σπάνια με λίγα μόνο άτομα να καταγράφονται κάθε χρόνο (5-10), συνηθέστερα στις δύο αλυκές και το βόρειο τμήμα του Κόλπου Καλλονής.

Καθώς ξεχειμωνιάζει καταλαμβάνει έλη με γλυκό ή αλμυρό νερό, λιμνοθάλασσες, λιμνοδεξαμενές, αλλά, επίσης, παράκτιες περιοχές, με κατάλληλη υδροφυτική βλάστηση (βυθισμένη ή επιπλέουσα).

Ενδιαφέρουσες πληροφορίες

  • Τρέφεται κυρίως με φυτικό υλικό, όπως υγροτοπική βλάστηση και σπόρους της και λιγότερο με ασπόνδυλα του νερού (νύμφες εντόμων, σκαθάρια, σκουλήκια κ.ά.), που φαίνεται να τα προτιμούν τα θηλυκά όταν στο σώμα τους αναπτύσσονται τα αυγά.
  • Συλλαμβάνει την τροφή του κάτω από την επιφάνεια του νερού, βουτώντας το κεφάλι του και σπάνια έξω από αυτό ή στην ξηρά.
  • Το Χειμώνα περνά το 60% της ημέρας του αναζητώντας τροφή.
  • Περπατά με άνεση στην ξηρά μπορώντας να κρατήσει το σώμα του σχεδόν οριζόντιο 
  • Μπορεί να απογειωθεί απευθείας από την επιφάνεια του νερού.
  • Κοιμάται κυρίως μέσα στο νερό με το ράμφος χωμένο μέσα στη φτερούγα του.
  • Οι Καπακλήδες είναι μονογαμικοί και μπορούν να αναπαραχθούν αμέσως μετά τον πρώτο χρόνο ζωής τους. Η δημιουργία του ζευγαριού ξεκινά ήδη από τη φθινοπωρινή μετανάστευση ή για άλλους κατά την επιστροφή στις περιοχές αναπαραγωγής.