Καπακλής

Mareca strepera
Καπακλής - Μάνος Βατζόλας
Καπακλής (ζευγάρι) - Μάνος Βατζόλας

Αναγνώριση

Μεσαίου μεγέθους πάπια. Το αρσενικό διακρίνεται από το μαύρο πίσω μέρος του γκριζωπού σώματος, την καστανή πλάτη, τον λευκό "καθρέπτη" (χαρακτηριστική περιοχή στην ανοιχτή φτερούγα στις πάπιες), το ολόμαυρο λεπτό ράμφος και το "κοφτό" μέτωπο. Το θηλυκό είναι λίγο μικρότερο σε μέγεθος με ομοιόμορφη καστανή απόχρωση με ανοιχτόχρωμα στίγματα, μικρότερο τον λευκό καθρέπτη και κιτρινο-πορτοκαλί ράμφος. 

Eξάπλωση - ενδιαίτημα

Είδος της Κεντρικής Ευρώπης και Ασίας και επίσης της Κεντρικής Βόρειας Αμερικής. Οι δυτικοί πληθυσμοί του (Ευρώπη και Αμερική) είναι μόνιμοι και οι ανατολικοί μεταναστεύουν για το Χειμώνα νότια, στην ευρύτερη περιοχή μας μέχρι τη Βόρεια Αφρική (παράλια ΒΔ Αφρικής και ανατολικά μέχρι το κέρας, στην Αιθιοπία). Στη χώρα μας εμφανίζεται μόνο τους χειμερινούς μήνες.

Ενδιαφέρουσες πληροφορίες

  • Τρέφεται κυρίως με φυτικό υλικό, όπως υγροτοπική βλάστηση και σπόρους της και λιγότερο με ασπόνδυλα του νερού (νύμφες εντόμων, σκαθάρια, σκουλήκια κ.ά.), που φαίνεται να τα προτιμούν τα θηλυκά όταν στο σώμα τους αναπτύσσονται τα αυγά.
  • Συλλαμβάνει την τροφή του κάτω από την επιφάνεια του νερού, βουτώντας το κεφάλι του και σπάνια έξω από αυτό ή στην ξηρά.