Κοκκινοκεφαλάς

Lanius senator
birdwatching
Κοκκινοκεφαλάς - Πέτρος Τσακμάκης

Αναγνώριση

Μεσαίου μεγέθους πουλί με χαρακτηριστικά σχέδια και χρωματισμό, ιδιαίτερα όταν πετάει: λευκό κάτω μέρος και μαύρο πάνω μέρος με λευκές ζώνες στις κλειστές φτερούγες και επίσης λευκά άκρα ουράς και ουροπύγιο (σημειό που ενώνεται η ουρά με το σώμα). Κεφάλι και σβέρκο πορτοκαλο-κόκκινο στο αρσενικό και πιο ανοιχτόχρωμο στο θηλυκό που επίσης φαίνεται κάπως λιγότερο λαμπερά μαύρο.

Τα νεαρά έχουν γενική καστανή απόχρωση με χαρακτηριστικές, πάντως, μπεζ προς λευκές ζώνες στις κλειστές φτερούγες και μπεζ κάτω μέρος με λεπτά καφέ στίγματα.

Eξάπλωση - ενδιαίτημα

Εξαπλώνεται, ως καλοκαιρινός επισκέπτης, στις νότιες περιοχές της Ευρώπης, τη Μικρά Ασία, τη Μέση Ανατολη μέχρι την περιοχή του Περσικού Κόλπου και περιοχές στα παράλια της ΒΔ Αφρικής. Το σύνολο του πληθυσμού αυτού ξεχειμωνιάζει στην Αφρική, σε μια ευρεία ζώνη αμέσως κάτω από την Έρημο Σαχάρα.

Θα τον βρούμε σε ημι-ανοιχτές περιοχές με δέντρα και ψηλούς θάμνους, οπότε σε αραιούς ελαιώνες και τα όριά τους, καλλιέργειες με φυτοφράχτες και στα ξέφωτα του πευκοδάσους, και τους φυσικούς υψηλούς θαμνότοπους του νησιού.

Ενδιαφέρουσες πληροφορίες

  • Τρέφεται αποκλειστικά με μεγάλα έντομα, όπως ακρίδες, σκαθάρια και κάμπιες. Επίσης, περιστασιακά, με μικρές σαύρες, τρωκτικά και πουλιά.
  • Παρατηρεί τη λεία του απο υπερυψωμένα σημεία (φράχτες, κορυφές θάμνων κ.ά.), βουτά να τη συλλάβει και επιστρέφει για να την επεξεργαστεί (αφαιρέσει σκληρά δύσπεπτα τμήματα όπως κεφάλι, πόδια) στο σημείο από όπου ξεκίνησε.
  • Το θηλυκό επίσης κελαηδά, κάποιες φορές ταυτόχρονα με το αρσενικό.
  • Γεννά 4-8 αυγά που κλωσσά μόνο το θηλυκό και εκκολάπτονται μετά από 14-16 μέρες. Τα μικρά μένουν στη φωλιά για περίπου 18 ημέρες, αν και είναι ικανά να την εγκαταλείψουν αν ενοχληθούν πρόωρα στις 12 ημέρες ηλικίας!
  • Τα μικρά μένουν μαζί με τους γονείς τους μέχρι και 1,5 μήνα αφού εγκαταλείψουν με επιτυχία τη φωλιά και δέχονται από αυτούς τροφή και καθοδήγηση στην εύρεσή της.
  • Στις περισσότερες χώρες της εξάπλωσής του στην Ευρώπη χαρακτηρίζεται  ως προστατευόμενο είδος και θεωρείται πως ο πληθυσμός του να έχει μειωθεί σε σχέση με το παρελθόν λόγω των αλλαγών στις καλλιεργητικές πρακτικές (αφαίρεση διάσπαρτων δέντρων και φυτοφραχτών) και τη χρήση εντομοκτόνων στη γεωργία.
  • Από τα πρώτα μεταναστευτικά μικρόπουλα που φτάνουν κάθε άνοιξη!