Συμμετοχή της Λέσβου στην Παγκόσμια Έκθεση παρατήρησης πουλιών Global Birdfair 2023

Εκδηλώσεις
Global Birdfair 2023

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου σε συνεργασία με την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου θα παρουσιάσει για ακόμη μία φορά, τον πλούτο της ορνιθοπανίδας της Λέσβου και τις δυνατότητές της να φιλοξενήσει δραστηριότητες ορνιθοπαρατήρησης συμμετέχοντας στην Παγκόσμια Έκθεση Παρατήρησης Πουλιών Global Birdfair 2023.

To Global Birdfair, η Παγκόσμια έκθεση ορνιθοτουρισμού ανοίγει τις πύλες του στο Rutland της Αγγλίας στις 14 Ιουλίου 2023. Πρόκειται για την έκθεση ορόσημο κάθε χρόνου για τους παρατηρητές πουλιών της Αγγλίας (British Birdwatching Fair). Στην έκθεση λαμβάνουν μέρος τουριστικοί πράκτορες και τουριστικοί προορισμοί εξειδικευμένοι για την παρατήρηση πουλιών, επίσημοι προμηθευτές εξοπλισμού παρατήρησης (τηλεσκόπια, κυάλια, φωτογραφικές μηχανές κ.ά.), βιβλίων, καλλιτέχνες με τις δημιουργίες τους ένδυσης-υπόδησης και άλλου εξοπλισμού κ.ά.

Η έκθεση διαρκεί τρεις ημέρες (14-16 Ιουλίου) και πλαισιώνεται από παρουσιάσεις από ειδικούς και περιβαλλοντικές οργανώσεις, συζητήσεις και άλλα δρώμενα. Τα κέρδη των διοργανωτών από την έκθεση δωρίζονται κάθε χρόνο σε κάποιο συγκεκριμένο σκοπό για την προστασία και διατήρηση των πουλιών σε διάφορες περιοχές του κόσμου που συντονίζει η περιβαλλοντική οργάνωση Birdlife.

Η συμμετοχή της Λέσβου

Η Λέσβος που χαρακτηρίζεται ως ένας από τους πιο διάσημους προορισμούς στην Ευρώπη για την παρατήρηση πουλιών θα συμμετέχει για δεύτερη φορά σε αυτή τη γιορτή. Τη συμμετοχή προετοίμασε το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου θέλοντας να προβάλει το φυσικό πλούτο της Λέσβου και να τραβήξει το ενδιαφέρον παρατηρητών και τουριστικών γραφείων που εξειδικεύονται στην παρατήρηση πουλιών στο νησί μας.

Στο περίπτερο της Λέσβου προβάλλονται τα πιο ξεχωριστά και σημαντικά είδη πουλιών του νησιού στις διάφορες περιοχές του (υγρότοποι, δάση και ελαιώνες, μεσογειακοί θαμνότοποι και βραχώδεις περιοχές).

Συμπνέοντας με τον φετινό στόχο του Global Birdfair που δεν είναι άλλος από το να αφήσει η όλη διοργάνωση το λιγότερο δυνατό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, η αποστολή βασίζεται στην προβολή ηλεκτρονικού υλικού μέσω εφαρμογής στα κινητά των επισκεπτών στο περίπτερο και φυσικά άμεση παροχή πληροφοριών από τους επιστήμονες και συνεργάτες του Μουσείου.

Η συμμετοχή της Λέσβου πραγματοποιείται στο πλαίσιο της Πράξης «Δράσεις ανάδειξης προστατευόμενων περιοχών της Λέσβου», η οποία έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Βόρειο Αιγαίο 2014-2020».