3η Ανοιξιάτικη εξόρμηση φύσης στον υγροβιότοπο της Αλυκής Καλλονής

Παρατήρηση Πουλιών
exormisi

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η τρίτη συνεχόμενη ανοιξιάτικη εξόρμηση παρατήρησης φύσης στο υγροβιότοπο της Αλυκής Καλλονής το Σάββατο 9 Μαρτίου 2024 από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου /Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Καλλονής.

Το Σάββατο ολοκληρώθηκε παρατήρηση της ιδιαίτερης ορνιθοπανίδας και χλωρίδας του υγροτόπου της Αλυκής Καλλονής με αρκετούς μικρούς και μεγάλους συμμετέχοντες. Οι συμμετέχοντες γνώρισαν τα πουλιά και τα φυτά των υγροτόπων με την καθοδήγηση των στελεχών της Ομάδας Βιοποικιλότητας του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου / Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Καλλονής.

Η τρίτη εξόρμηση ορνιθοπαρατήρησης ξεκίνησε από το παρατηρητήριο Νο1 στην ανατολική πλευρά των αλυκών Καλλονής. Από την πρώτη στιγμή οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να παρατηρήσουν φλαμίγκο και αργυροτσικνιάδες που βρίσκονταν σε κοντινή απόσταση. Στην συνέχεια οι συμμετέχοντες κατευθύνθηκαν στον περιμετρικό χωματόδρομο όπου παρατηρήθηκαν ακόμη περισσότερα είδη πουλιών που βρίσκονταν στον υγρότοπο για συλλογή τροφής και ανάπαυσης.

Τα διάφορα είδη πουλιών παρατηρήθηκαν με την βοήθεια του ειδικού εξοπλισμού του Μουσείου. Παρατηρήσαμε δεκάδες Φλαμίνγκο, Αβοκέτες, Βαρβάρες, Πρασινοκέφαλες πάπιες, Πρασινοσκέλιδες, Αργυροτσικνιάδες, Κορμοράνους, Ασημόγλαρους, και λίγα άτομα ειδών όπως όπως ο θαλασσοσφυριχτής, ο Κοκκινοσκέλης, ο Κοκκινοσκέλης, Αγριοπερίστερα, Κιρκίρια και μερικές Καστανόπαπιες. Ακόμη παρατηρήσαμε μικρότερα πουλιά όπως ο Θαλασσοσφυριχτής και το Σκαρθάκι.

Γνωρίσαμε επίσης μερικά από τα φυτά των υγροτόπων, την ιδιαίτερη σχέση τους με τους υγροτόπους και τους υπόλοιπους εμβιους οργανισμούς. Είδαμε από κοντά την Αλμύρα, την γλιστρίδα της Θάλασσας, το Αλμυρίκι, τα βούρλα και αλλά υγρολιβαδικά είδη της περιοχής, τα οποία με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους, συμβάλουν στην πλούσια βιοποικιλοτητα των υγροτόπων της Αλυκής Καλλονής!

Στόχος της προσπάθειας είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση των πολιτών για την οικολογική και περιβαλλοντική αξία των υγροτοπικών περιοχών του Γεωπάρκου της Λέσβου και των ζωικών αλλά και φυτικών οργανισμών των υγροτόπων, που η προστασία και αξιοποίηση τους μπορεί να συμβάλλει στην τοπική ανάπτυξη και ιδιαίτερα στην ενίσχυση και ανάπτυξη του εναλλακτικού τουρισμού.

 Τα πουλιά και τα φυτά των υγροτόπων αποτελούν σημαντικό μέρος του φυσικού πλούτου της Λέσβου, συμβάλλοντας καθοριστικά στην σπάνια βιοποικιλότητα που συναντάται στο νησί, και αποτελώντας πόλο έλξης για τους ορνιθοπαρατηρητές και λάτρεις της φύσης. Η επόμενη εκδήλωση ορνιθοπαρατήρησης θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 16 Μαρτίου 2024 στις Αλυκές Πολυχνίτου.

Η εξόρμηση εντάσσεται στις δράσεις για τους υγροτόπους της Δυτικής Λέσβου υλοποιούνται στο πλαίσιο της Πράξης «Δράσεις ανάδειξης προστατευόμενων περιοχών της Λέσβου», η οποία έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Βόρειο Αιγαίο 2014-2020» με φορέα υλοποίησης το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.

 Περισσότερα για τους υγροτόπους της Λέσβου στον ιστότοπο του ΚΠΕΝ Καλλονής: https://www.lesvosbirds.gr/el/ygrotopoi.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε τους ιστοτόπους του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και του Γεωπάρκου Λέσβου www.lesvosmuseum.grwww.petrifiedforest.grwww.lesvosgeopark.gr και τις σελίδες τους στο Facebook. Τηλέφωνα επικοινωνίας 22510-47033, 22530-54434 και e-mail: lesvospf@otenet.gr.