Απολογισμός 7ης χειμωνιάτικης εξόρμησης παρατήρησης πουλιών

Παρατήρηση Πουλιών
Παρατήρηση πουλιών στην Αλυκή Πολυχνίτου

Η τελευταία μας εξόρμηση έγινε το πρωινό της περασμένης Κυριακής (27/2) στην περιοχή της Σκάλα Πολυχνίτου. Εκεί γνωρίσαμε τον υγρότοπο της θαλάσσιας περιοχής στο στόμιο του Κόλπου Καλλονής και φυσικά την Αλυκή Πολυχνίτου. Οι συμμετέχοντες (ο καθένας με το δικό του ζευγάρι κυάλια!) είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τα κοπάδια από Μύχους να μπαίνουν στον Κόλπο κατά εκατοντάδες, κάνοντας εκπληκτικές μανούβρες στον αέρα πριν βουτήξουν για να πιάσουν αφρόψαρα. Ο Μύχος (Puffinus yelkouan) είναι ένα από τα είδη πουλιών για το οποίο η προστατευόμενη περιοχή του Κόλπου Kαλλονής είναι πολύ σημαντική,  ως χώρος διατροφής και ξεκούρασης.

Στη συνέχεια προχωρήσαμε στην περίμετρο της Αλυκής Πολυχνίτου. Παρατηρήσαμε από κοντινή απόσταση Φλαμίνγκο, Σκουφοβουτηχτάρες, Βαρβάρες, Καστανόπαπιες, Κοκκινοσκέληδες, Λασποσκαλίδρες, έναν αρσενικό Χειμωνόκιρκο και την πρώτη για φέτος ομάδα από Μαχητές, ένα παρυδάτιο πουλί που ξεχειμωνιάζει νότια στην Αφρική και από εδώ και πέρα θα περνά από τους υγροτόπους του νησιού μας κατευθυνόμενο για τη Βόρεια Ευρώπη. Άλλη μια «έκπληξη», προάγγελος της Άνοιξης που πλησιάζει, ήταν μια ομάδα από 30 Σπιτοχελίδονα που κυνηγούσαν έντομα στις ελώδεις εκτάσεις βόρεια από την Αλυκή!

Οι εξορμήσεις του Σαββατοκύριακου είναι μια δραστηριότητα που απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες και δεν πρέπει να χάσει καμιά οικογένεια ή παρέα με παιδιά! Βρισκόμαστε στη φύση, σε περιοχές με εξαιρετικό οικολογικό ενδιαφέρον, και μέσα από μια διασκεδαστική εκδρομή μικροί και μεγάλοι εξερευνούν, ανακαλύπτουν και αγαπούν τη φύση του τόπου μας.

Φλαμίνγκο, τα υπέροχα χρώματά του αποκαλύπτονται όταν πετά!
Φλαμίνγκο στην Αλυκή Πολυχνίτου