Γαλανάγκαθο

Eryngium maritimum
Γαλανάγκαθο
Γαλανάγκαθο

Αναγνώριση

Ακανθώδες είδος μιας και τα φύλλα του καταλήγουν σε 3 οξύληκτες άκανθες. Η ταξιανθία τους είναι συνήθως διακλαδισμένη και βρίσκεται στο εσωτερικό των5 επάκριων φύλλων. Τα 4 πέταλα είναι άκαμπτα και έχουν μήκος 4 χιλ. και είναι μικρότερα από τα σέπαλα. Παράγουν  έναν ωοειδή λοβό καλυμμένο από  από λέπια.

Εξάπλωση - Ενδιαίτημα

Η περισσότερες Ευρωπαϊκές ακτές διαθέτουν το παραθαλάσσιο ερύγκο, το ίδιο συμβαίνει και με τις ακτές της χώρας μας. Περπατώντας και στις αμμώδεις παραλίες της Λέσβου το λαμπερό γαλανό αυτό ερύγκο μπορεί να γίνει εύκολα αντιληπτό.

Συνήθως προτιμάει αμμώδη και νιτρόφιλα εδάφη, σε θέσεις  περισσότερο εκτεθειμένες στον άνεμο.

Ενδιαφέρουσες πληροφορίες

  • Το γαλανάγκαθο ανήκει στα εδώδιμα είδη,  αφού τα φύλλα του, οι βλαστοί και οι ρίζες αποτελούν τα βρώσιμα μέρη του.
  • Το λαμπερό αυτό βότανο παρέχει φαρμακευτικές ιδιότητες, καθώς είναι τονωτικό, αποχρεμπτικό και διουρητικό, ενώ παράλληλα χαρακτηρίζεται και ως αφροδισιακό.
  • Ως αμμόφιλο είδος βοηθάει με το ριζικό του σύστημα στην σταθεροποίηση του εδάφους.

Στην ίδια οικογένεια

Mάραθος

Mάραθος

Ο Μάραθος  αποτελεί πολυετή φυτό ύψους 2,5 μ. Ο μίσχος είναι ραβδωτός και λαμπερός με φιλόμορφους λοβούς Η ακτινωτή ταξιανθία (4 -30 ακτίνες) σύνθετη σκιαδίου αποτελείται από πράσινους μικρούς βλαστούς και κίτρινα άνθη. Ο καρπός του είναι ελάχιστα συμπιεσμένος και ωοειδής.  Τα λογχοειδή φύλλα του είναι τρις- πτεροειδή με τα στελέχη αυτών να έχουν μήκους  3- 6 εκατοστών.          

Διαβάστε περισσότερα