Αργυροπελεκάνος

Pelecanus crispus
Αργυροπελεκάνος - Pelecanus crispus | Φάνης Θεοφανόπουλος
Αργυροπελεκάνος - Pelecanus crispus | Φάνης Θεοφανόπουλος

Αναγνώριση

Οι νεαροί Αργυροπελεκάνοι είναι γκριζωποί και αποκτούν το κατάλευκο φτέρωμά τους μετά από τουλάχιστον 2 χρόνια. Λίγο πριν την περίοδο της αναπαραγωγής, στα ώριμα άτομα το σαρκώδες κάτω ράμφος αποκτά λαμπερό κόκκινο χρώμα. Το ράμφος του είναι εξοπλισμένο με ένα πολύ χρήσιμο άγκιστρο στην άκρη του που διευκολύνει το κράτημα των ψαριών που συλλαμβάνει.

Eξάπλωση - ενδιαίτημα

Ο Αργυροπελεκάνος εμφανίζεται από τη ΝΑ Ευρώπη μέχρι τις ακτές της Κίνας, όμως με μια κατανομή που περιορίζεται σε κάποιους μόνο κατάλληλους υγρότοπους. Τα είδη με τέτοια κατακερματισμένη εξάπλωση είναι πάντα πιο ευαίσθητα στις απειλές που μπορεί να δεχτούν. Τα πουλιά των Βαλκανίων θεωρείται πως μετακινούνται όχι πάνω από 1000 χλμ προς στις περιοχές ξεχειμωνιάσματος, έτσι οι πελεκάνοι που γεννιούνται στην Ελλάδα μάλλον ξεχειμωνιάζουν στην Τουρκία και Μέση Ανατολή.

Στη Λέσβο θα τον δούμε κυρίως ως περαστικό από Ιούνιο μέχρι το Δεκέμβριο (τα τελευταία χρόνια πολύ λίγα άτομα και όλο το χειμώνα). Το προηγούμενο φθινόπωρο καταγράφηκαν μέχρι και 60 άτομα να κινούνται μεταξύ της Αλυκής Καλλονής, της θάλασσας του Κόλπου και του υγροτόπου των Μέσσων.

Ενδιαφέρουσες πληροφορίες

  • Είναι ένα από τα μεγαλύτερα σε άνοιγμα φτερών πουλί του κόσμου και το όνομά του προέρχεται από την αρχαία Ελληνική λέξη «πέλεκυς» (τσεκούρι).
  • Ψαρεύει «χτυπώντας» το νερό λίγο κάτω από την επιφάνεια και χρησιμοποιώντας τη σαρκώδη σακούλα του κάτω ράμφους ως απόχη. Καταναλώνει περίπου 1,2 κιλά ψάρια κάθε μέρα.
  • Συχνά τρέφεται σε ομάδες, επίσης σε συνεργασία με άλλα ψαροφάγα πουλιά όπως ο Κορμοράνος (Phalacrocorax cabro). Τα δύο είδη στριμώχνουν τα κοπάδια των ψαριών τόσο από την επιφάνεια (πελεκάνος) όσο και κάτω από αυτή (κορμοράνος με βουτιές) κάνοντας έτσι το ψάρεμα και των δυό τους πιο αποτελεσματικό.
  • Οι δύο μεγαλύτερες αποικίες αναπαραγωγής του είδους στον κόσμο βρίσκονται  στην Ελλάδα (Μικρή Πρέσπα και Λίμνη Κάρλα), που σαν χώρα φιλοξενεί περίπου το ¼ του παγκόσμιου πληθυσμού του! Φωλιάζει σε νησίδες σε υγροτόπους της Βόρειας και Δυτικής Ελλάδας και τις τελευταίες δεκαετίες σε ειδικές τεχνητές πλατφόρμες που τοποθετούνται για το σκοπό αυτό.
  • Θα πρέπει να θυμόμαστε την περίπτωση του Αργυροπελεκάνου ως μια επιτυχημένη προσπάθεια προστασίας: τη δεκαετία του ’70 φώλιαζαν μόνο περίπου 100 ζευγάρια στην Ελλάδα και σήμερα περίπου 1500.