Βαρβάρα

Tadorna tadorna
Kalloni wetlands, birdwatching
Βαρβάρες (Tadorna tadorna) | Shelduck - Hans Glader

Αναγνώριση

Μεγαλόσωμο πουλί που από απόσταση ή μη κατάλληλο φωτισμό φαίνεται ασπρόμαυρο. Το αρσενικό ξεχωρίζει από το θηλυκό από το κόκκινο εξόγκωμα στη βάση του ράμφους του. Πρόκειται για ένα σχηματισμό στα ράμφη και άλλων πουλιών (βλ. Κύκνος) που πιθανά λειτουργεί ως διαφήμιση της καλή υγείας και ωριμότητας των αρσενικών. Επίσης από την πιο στενή καστανωπή ζώνη στο στήθος. Ράμφος και πόδια κόκκινα. Τα νεαρά είναι ασπροκαφέ με καφέ ράμφη και πόδια. Πετά με γρήγορα χτυπήματα φτερούγων και συχνά θα τη δούμε να κολυμπά.

Eξάπλωση - ενδιαίτημα

Είδος της Ευρώπης και Ασίας με μόνιμους πληθυσμούς αλλά και μετακινούμενους για το χειμώνα μέχρι τα βόρεια παράλια της Αφρικής και νότια παράλια της Ασίας, αντίστοιχα.

Εμφανίζεται στη Λέσβο όλο το χρόνο. Αγαπημένο μέρος για αυτή είναι η Αλυκή Καλλονής, όπου κάθε χειμώνα καταγράφονται γύρω στα 300 πουλιά και επίσης το καλοκαίρι βλέπουμε λίγα ζευγάρια με τους νεοσσούς τους. Μπορούμε να τη συναντήσουμε και στον υγρότοπο Μέσσων, την Αλυκή Πολυχνίτου και σε εκβολές διάφορων ποταμών, γενικά σε περιοχές με υφάλμυρο νερό και σχεδόν πάντα σε παράκτιους υγρότοπους, αν και σπάνια φωλιάζει και στο εσωτερικό του νησιού κοντά σε μεγάλα γκιόλια.

Ενδιαφέρουσες πληροφορίες

  • Τρέφεται με υδρόβια ασπάνδυλα (μαλάκια, σαλιγκάρια, καρκινοειδή και έντομα), μικρά ψάρια αλλά και φυτικό υλικό.
  • Στο στομάχι ενός πουλιού στη βόρεια Ευρώπη βρέθηκαν πάνω από 60.000 προνύμφες κουνουπιών.
  • Κυρίως τρέφεται τη νύχτα, μέχρι και για 12 ώρες (!) το χειμώνα που πρέπει να έχει αποθέματα για να επιβιώσει στο κρύο.
  • Μετά το τέλος του φωλιάσματος και αφού αναπτυχθούν λίγο τα μωρά μιας περιοχής μαζεύονται πολλά μαζί (μέχρι και 100!) και τα επιτηρούν μόνο λίγοι γονείς σε μιας μορφής "παιδικό σταθμό".
  • Ανήκει στην ίδια οικογένεια με την Καστανόπαπια (που παλιά την έλεγαν Καστανόχηνα …) και  ουσιαστικά δεν είναι ούτε χήνα, ούτε πάπια.Τα δύο είδη είναι μεγαλύτερα από πάπιες και διαφορετικά από αυτές στο μακρύ λαιμό που μοιάζει με χήνας και το βάδισμα σε ευθεία και ευκολία- όχι "σαν πάπια"..- αλλά διαφέρουν από χήνες κυρίως στο μέγεθος και το σχήμα του ράμφους.

Στην ίδια οικογένεια

Καστανόπαπια Tadorna ferruginea | Πέτρος Τσακμάκης

Καστανόπαπια

Είναι κάτι ανάμεσα σε πάπια και σε χήνα  και στη Λέσβο την ονομάζουμε «Μάγισσα»!

Διαβάστε περισσότερα