Κιρκίρι

Anas crecca
ANCRE_Manos Vatzolas
Κιρκίρι - Μάνος Βατζόλας | Teal - Manos Vatzolas

Αναγνώριση

Το αρσενικό (με αναπαραγωγικό φτέρωμα) από απόσταση φαίνεται γκρίζο με σκούρο κεφάλι, που είναι καφε-βυσσινί με μια πράσινη ιριδίζουσα λωρίδα που ξεκινά από το μάτι και καταλήγει στη βάση του λαιμού. Το σώμα του είναι τότε λευκό-γκρι με μαύρα πολύ λεπτά στίγματα, καστανό στο στήθος και λευκωπή κοιλιά. Στη βάση της ουράς διακρίνονται δύο αρκετά μεγάλα και πολύ χαρακτηριστικά κίτρινα "μπαλώματα". Το θηλυκό φαίνεται ολόσωμα καφέ με ανοιχτόχρωμα περιγράμματα στα φτερά και επίσης λευκωπή κοιλιά. Ο καθρέπτης στις φτερούγες (μεταλλικής απόχρωσης φτερά, χαρακτηριστικά για κάθε είδος πάπιας!) είναι μαύρος και πράσινος με μια λευκή ταινιά στο πάνω μέρος του. Ράμφος ολόμαυρο στο αρσενικό και γκριζο-καφέ στο θηλυκό και πόδια γκριζο-καφέ.

Eξάπλωση - ενδιαίτημα

Υπάρχουν δύο υποείδη στον κόσμο: το Anas crecca crecca που εξαπλώνεται στην Ευρασία και το A. crecca carolinensis που εξαπλώνεται στην Αμερική, και τα δύο θεωρούνται υποείδη του Βόρειου ημισφαιρίου.

Το Κιρκίρι έχει μόνιμη παρουσία στην Κεντρική και Δυτική Ευρώπη ενώ οι βόρειοι πληθυμοί του (που εξαπλώνονται μέχρι τις βορειότερες ακτές της Ευρασίας, βλέπε Σιβηρία!) είναι καθαρά μεταναστευτικοί και ξεχειμωνιάζουν στη νότια ήπειρο μέχρι τη Βόρεια Αφρική.

Ζει σε υγροτόπους γλυκού, κυρίως, νερού όπως έλη, λίμνες, ποτάμια και εκβολές τους, λιμνοθάλασσες, ρέματα και επίσης σε παράκτιους κόλπους.

Στη Λέσβο θα το δούμε σε πολλούς υγροτόπους με ένα πληθυσμό 200-300 ατόμων (τα τελευταία χρόνια) να ξεχειμωνιάζει στην Αλυκή Καλλονής.

Ενδιαφέρουσες πληροφορίες

  • Είναι η μικρότερη από τις "αφρόπαπιες", τις πάπιες που δεν βουτούν κάτω από το νερό παρά τρέφονται κοντά στην επιφάνειά του.
  • Έχει γρήγορη και ευέλικτη πτήση και μάλιστα μπορεί να απογειωθεί κατευθείαν από την επιφάνεια του νερού (χωρίς να χρειαστεί φόρα).
  • Τρέφεται με ποικιλία φυτικών και ζωικών υλικών όπως σπόρους και φύλλα από υδρόβια φυτά, έντομα, μαλάκια και καρκινοειδή.
  • Αναζητούν την τροφή τους κυρίως κατά τη διάρκεια της νύχτας στις περιοχές που ξεχειμωνιάζουν (όπως η Ελλάδα) και κοιμούνται κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αναχωρούν για τις περιοχές που θα τραφούν μισή ώρα μετά τη δύση του ήλιου και επιστρέφουν από αυτές 20 λεπτά πριν την ανατολή.
  • Το αρσενικό αποκτά το όμορφό του πτέρωμα σταδιακά από τον Οκτώβριο για το σχηματισμό των ζευγαριών που γίνεται μέσα στο Χειμώνα και το διατηρεί μέχρι τις αρχές του επόμενου καλοκαιριού, οπότε τα ζευγάρια χωρίζονται.
  • Για το σχηματισμό των ζευγαριών συνήθως πολλά (μέχρι 25) αρσενικά φλερτάρουν ένα ή λίγα θηλυκά.
  • Το κάλεσμά του είναι ένα "τρι-τριι" που ακούγεται συχεχώς όπου τα πουλιά τρέφονται ή ξεκουράζονται. 

Στην ίδια οικογένεια

Καστανόπαπια Tadorna ferruginea | Πέτρος Τσακμάκης

Καστανόπαπια

Είναι κάτι ανάμεσα σε πάπια και σε χήνα  και στη Λέσβο την ονομάζουμε «Μάγισσα»!

Διαβάστε περισσότερα