Γαλαζοκότσυφας

Γαλαζοκότσυφας
birdwatching
Γαλαζοκότσυφας - Πέτρος Τσακμάκης

Αναγνώριση

Το αρσενικό έχει βαθύ μπλε χρώμα με την ουρά και το πίσω μέρος της φτερούγας να είναι πιο σκούρα. Το θηλυκό ποικίλλει στις αποχρώσεις του: από μπλε-γκρί σε καστανό στο πάνω μέρος, με το κάτω μέρος μπεζ με στίγματα σαν λέπια. Τα νεαρά άτομα δεν έχουν καθόλου μπλε απόχρωση και το κάτω μέρος τους είναι πιο έντονα στιγματισμένο (από του θηλυκού). Νεαρό αρσενικό, που εμφανίζει τα φτερά του ανήλικου μαζί με τα πρώτα μπλε φτερά του ενήλικου, απεικονίζεται στην φωτογραφία στην κορυφή.

Eξάπλωση - ενδιαίτημα

Στην Ευρώπη εξαπλώνεται μόνο στις νότιες περιοχές της, κυρίως στα παράλια της Μεσογείου και κάποιες οροσειρές και στην Αφρική εντοπίζεται σε βορειο- δυτικά, πάλια παράκτια τμήματά της. Επίσης εμφανίζεται μέχρι τις δυτικές ακτές της Κίνας, τις Φιλιππίνες και την ανατολική Ινδονησία. 

Kαταλαμβάνει ενδιαιτήματα απότομων γκρεμών, φαράγγια, βραχώδεις κοιλάδες και κορυφές, ή λοφώδεις περιοχές με βραχώδες υπόβαθρο, μεγάλα κτήρια σε περιοχές της υπαίθρου ή ερείπιά τους. Συνήθως όχι πάνω από το υψόμετρο των 1000m αν και σε περιοχές στην Ισπανία καταγράφεται μέχρι το υψόμετρο των 2000m. 

Ενδιαφέρουσες πληροφορίες

  • Τρέφεται με ασπόνδυλα (κυρίως έντομα όπως τριζόνια, ακρίδες, κάμπιες πεταλούδων, σκαθάρια, σαλιγκάρια, αράχνες κ.ά.) αλλά και μικρά σπονδυλόζωα όπως σαύρες, βατράχια και φίδια. Επίσης με φρούτα.
  • Συνήθως ψάχνει την τροφή του στο έδαφος όπου εφορμά από κάποιο κάπως ψηλότερο σημείο ή και αναζητεί τη λεία του χοροπηδώντας ή τρέχοντας σε αυτό.
  • Μελωδικό τραγούδι που μοιάζει αυτό του "ξαδέρφου" του Κότσυφα, όμως πιο απλό και επαναλαμβανόμενο. Καμιά φορά περιλαμβάνει και μιμίσεις φωνών άλλων πουλιών.
  • Τραγουδούν και τα δύο φύλλα, φυσικά περισσότερο το αρσενικό.
  • Στο νησί μας θα το συναντήσουμε σε παράκτιους βράχους, σε κορυφές των βουνών αλλά και σε νταμάρια.
  • Από το φθινόπωρο τα πουλιά στη Λέσβο εκτελούν μετακινήσεις και άτομα είτε προερχόμενα από βορειότερες περιοχές είτε από περιοχές εντός νησιού, εμφανίζονται και μέσα στα χωριά. Έτσι δεν είναι παράξενο να δει κανείς ή συχνότερα να ακούσει Γαλαζοκότσυφες να κελαηδούν πάνω στις στέγες σπιτιών!

Στην ίδια οικογένεια