Μαυροπελαργός

Ciconia nigra
Μαυροπελαργός - Ciconia nigra | Hans Glader
Μαυροπελαργός - Ciconia nigra | Hans Glader

Αναγνώριση

Τα αρσενικά ξεχωρίζουν από τα θηλυκά από το λίγο μεγαλύτερο μέγεθός τους. Τα νεαρά άτομα έχουν καφέ απόχρωση αντί για μαύρη και πόδια και ράμφος πρασινωπά (θα γίνουν κόκκινα μετά την ηλικία των 2 ετών).

Eξάπλωση - ενδιαίτημα

Εξαπλώνεται στην Κεντρική και Νότια Ευρώπη και Κεντρική Ασία όπου φτάνει κάθε Άνοιξη για να αναπαραχθεί και ξεχειμωνιάζει στη Αφρική και Νότια Ασία, αντίστοιχα. Στη Νότια Αφρική υπάρχει ένας μόνιμος πυρήνας της παγκόσμιας κατανομής του.

Το σύνολο του ευρωπαϊκού πληθυσμού του  μεταναστεύει για τη χειμερινή περίοδο στην Αφρική με τον ισπανικό να παραμένει στις περιοχές του όλο το χρόνο. Το ίδιο καταγράφεται και στη χώρα μας σε μικρότερο βαθμό καθώς δεν είναι σπάνιο για πουλιά να ξεχειμωνιάζουν στη βόρεια Ελλάδα αλλά και στη Λέσβο (συνήθως 5-10).

Ενδιαφέρουσες πληροφορίες

Τρέφεται συνήθως κοντά ή μέσα στο νερό (ακόμη και τις θαλάσσιες ακτές) περπατώντας και εντοπίζοντας τη λεία του. Κυρίως ψάρια, αμφίβια, έντομα, καβούρια, ερπετά, αλλά και μικρά θηλαστικά.

Φωλιάζει στα πευκοδάση της Λέσβου και σε βραχώδεις σχηματισμούς κοντά σε ρέματα και ποτάμια σε μεγάλου μεγέθους φωλιές από μεγάλα κλαδιά. Γεννά 3-5 αυγά που κλωσούν και οι δύο γονείς για 35-36 μέρες και τα μικρά είναι σε θέση να αφήσουν τη φωλιά σε ηλικία άνω των δύο μηνών (65-71 ημέρες μετά).

Ο Μαυροπελαργός είναι συγγενικό είδος του Λευκοπελαργού και το νησί της Λέσβου είναι το μοναδικό στην Μεσόγειο όπου και τα δύο αυτά είδη αναπαράγονται.

Στην ίδια οικογένεια